В Австрия: карате много над ограничението за скорост - взимаме ви колата

Леонор Гевеслер

© Reuters

Леонор ГевеслерКолите на шофьорите в Австрия, виновни за каране с превишена скорост, ще бъдат конфискувани и продадени на търг, заяви правителството в понеделник, предаде "Ройтерс".


Планираната промяна в законодателството, обявена от управляващата коалиция на консерваторите и Зелените, има за цел да затегне правилата на Австрия, за да ги доближи до тези в други страни като Германия и Швейцария.


Местните власти казват, че се опитват да поставят под контрол незаконните улични състезания и други случаи на превишена скорост. Те причиняват смъртни случаи, понякога включващи невинни минувачи.
"При скоростите, за които говорим тук, никой не контролира напълно превозното си средство. Колата се превръща в неконтролируемо оръжие и опасност за напълно невинни хора", каза министърът на транспорта Леонор Гевеслер от Зелените на пресконференция.


Столичната община иска да глобява шофьорите, но камерите ѝ не засичат скоростта
Столичната община иска да глобява шофьорите, но камерите ѝ не засичат скоростта

По-конкретно, колата на всеки, хванат да шофира с 60 км/ч над ограничението за скоростта в градовете, където ограничението обикновено е до 50 км/ч, или със 70 км/ч над ограничението другаде, където то е до 130 км/ч, ще бъде конфискувана за срок до две седмици, според плана на правителството.


Ако има повторни нарушения или нарушението е първо, но с особено висока скорост, повече от 80 км/ч над ограничението в даден град или повече от 90 км/ч над него другаде, колата ще бъде конфискувана завинаги и обикновено продадена на търг, каза Гевеслер.


Планът е в допълнение към мерките, въведени миналата година, които увеличиха срока, за който водачите губят книжките си в случаи на превишена скорост и екстремна скорост.


"Този, който вече няма кола, не може повече да кара с превишена скорост. Точно затова тази мярка е толкова успешна в други страни - защото удря там, където боли, и защитава населението като цяло", подчерта Гевеслер и добави, че макар мерките да са строги, те са необходими.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK