"Гърция на собствените си крака" и нов шеф на Еврогрупата - старият

Паскал Донаху

© EUCouncil

Паскал ДонахуИрландецът Паскал Донаху беше преизбран за председател на Еврогрупата в понеделник от финансовите министри на 19-те държави, използващи общата европейска валута.


Четиридесет и осем годишният Донаху, който заема поста от юли 2020 г., беше единственият кандидат. Новият му мандат започва на 13 януари за срок от 2.5 г.

"2022 г. се оказа по-добра, отколкото очаквахме, но предизвикателствата за 2023 г. остават сложни и трудни", заяви новоизбраният председател.


Донаху каза, че нивата на безработица остават ниски, а еврозоната се е оказала по-устойчива от предвижданото.
Донаху, който в момента е министър на финансите на Ирландия, скоро ще се размени по силата на коалиционно споразумение, с Майкъл Макграт, за да стане министър на публичните разходи. Така на масата на Еврогрупата ще има двама ирландци.


Финансовите министри от еврозоната потвърдиха, че щедрите финансови пакети "на калпак" не са желателни, тъй като създават рискове за засилване на инфлацията.


Министрите одобриха последния транш от помощта за Гърция от 725 млн. евро за 2022 г., приемайки първия доклад за продължаване на реформите от Атина след края на наблюдението над нея и три спасителни програми след тежката финансова криза, сполетяла я през 2010 г.

"Гърция сега стои отново твърдо на собствените си крака и като част от европейското семейство участва в стандартните фискални и икономически европейски координационни процедури", заяви Донаху.


Финансовите министри от Еврогрупата приветстваха ангажимента на гръцките власти да продължат процеса на реформи, и по-специално желанието им бързо да осигурят гладкото функциониране на вторичния пазар за необслужвани кредити.


"Очакваме с нетърпение доклада от второто наблюдение след програмата, който се очаква да бъде публикуван през пролетта на 2023 г.", се казва в позиция на министрите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK