В ЕС ще има закон, спиращ продажбата на стоки, свързани с обезлесяване

В ЕС ще има закон, спиращ продажбата на стоки, свързани с обезлесяване

© European parliament (Multimedia centre)Европейският съюз постигна съгласие във вторник за нов закон, който да попречи на компаниите да продават на пазара на ЕС соя, говеждо месо, кафе и други стоки, свързани с обезлесяването по света, предаде "Ройтерс".


Законът ще изисква компаниите да изготвят декларация за надлежна проверка, доказваща, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите, преди да продадат стоки в ЕС - или могат да бъдат изправени пред солидни глоби.


"Надявам се, че този новаторски регламент ще даде тласък на защитата на горите по целия свят и ще вдъхнови други страни на COP15", каза водещият преговарящ на Европейския парламент Кристоф Хансен.
Обезлесяването е основен източник на емисии на парникови газове, които стимулират изменението на климата, и ще бъде в центъра на конференцията на ООН COP15 тази седмица, където страните ще търсят глобално споразумение за защита на природата.


Преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент постигнаха сделка по закона рано във вторник.

Той ще се прилага за соя, говеждо месо, палмово масло, дървесина, какао и кафе, както и за някои производни продукти, включително кожа, шоколад и мебели. Каучукът, дървените въглища и някои производни на палмово масло бяха включени по искане на законодателите на ЕС.
Компаниите ще трябва да покажат кога и къде са произведени стоките и да предоставят "проверима" информация, че производството им не е било свързано с обезлесяване - което означава, че не са от земя, обезлесена след 2020 г.


Те трябва също така да покажат, че правата на коренното население са били зачитани по време на производството на стоките.


Неспазването на правилата може да доведе до глоби до 4% от оборота на компания в страна от ЕС.


Европарламентът и Съветът (държавите членки) ще трябва официално да одобрят споразумението. Новият закон ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС, но някои разпоредби ще се прилагат 18 месеца по-късно.


Държавите - членки на ЕС, ще трябва да извършват проверки за съответствие, обхващащи 9% от компаниите, изнасящи от страни с висок риск от обезлесяване, 3% от страни със стандартен риск и 1% от страни с нисък риск.

Някои държави, включително Бразилия, Индонезия, Колумбия и Малайзия, разкритикуваха плана на ЕС, предупреждавайки, че правилата ще бъдат тежки и скъпи.
Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус каза пред "Ройтерс" в понеделник, че е посетил или разговарял с правителствата, засегнати от закона, и ЕС ще работи със страните, за да помогне за изграждането на техния капацитет за прилагане на правилата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK