Защо Берлин смята, че покупката на изтребителите F-35 е рискована

Защо Берлин смята, че покупката на изтребителите F-35 е рискована


Един от най-големите проекти за въоръжаване на германския Бундесвер - този за купуването на 35 самолета F-35 - може да се окаже далеч по-скъп и рискован от очакваното, пише "Дойче веле".


Един от най-големите проекти за въоръжаване на германския Бундесвер - за купуването на 35 самолета F-35 - може да се окаже далеч по-скъп от очакваното. Според поверителни документи, с които АФП разполага, германското министерство на отбраната вижда големи рискове в тази сделка.


"Забавяния във времето и допълнителни разходи"


Министерството оценява общата стойност на сделката на малко под десет милиарда евро и предупреждава за "забавяния във времето и допълнителни разходи" поради изключително сложната подготвителна работа.
В документа се посочва, че е под въпрос дали преустройството на военновъздушната база на Бундесвера в Бюхел, което е необходимо за F-35, може да бъде завършено до 2026 г., както е планирано. Този график е "много амбициозен".

Освен това министерството вижда риск сертифицирането за летателни операции на F-35 в Германия "да не е възможно навреме", тъй като необходимите документи "не са налични или не могат да бъдат предоставени в бъдеще поради законови изисквания".
Редица фактори пък могат да доведат до покачване на цената - инфлацията, нестабилният обменен курс на еврото и долара и нарастващите производствени разходи. Общата стойност на планираната покупка на 35 самолета F-35 възлиза на 9.99 милиарда евро.


F-35 ще транспортират ядрени оръжия при необходимост


Изтребителят F-35 се смята за най-модерния боен самолет в света. С него Бундесверът възнамерява да замени своя въздушен флот от изтребители "Торнадо", въведени преди повече от 40 години. Министърът на отбраната Кристине Ламбрехт обяви покупката няколко седмици след началото на руската война срещу Украйна.


Кошмарите за отбраната в Европа: бюрокрацията, политиката и дупките
Кошмарите за отбраната в Европа: бюрокрацията, политиката и дупките

Новите самолети ще отговарят и за споделянето на ядрените оръжия в рамките на концепцията за възпиране на НАТО. Според нея съюзниците имат достъп до американските ядрени бомби и ги транспортират в случай на извънредна ситуация. Досега за тази задача бяха отговорни именно самолетите "Торнадо".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK