Дали България да влезе в Шенген попадна в официалния ред на срещата на ЕС

Дали България да влезе в Шенген попадна в официалния ред на срещата на ЕС

© audiovisual.ec.europaТочката за приемането на България и Румъния в Шенгенската зона официално е включена в дневния ред на утрешния Съвет на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС.


Това се вижда от разпространение списък от теми на заседанието, насрочено за 8-9 декември в Брюксел. Дневният ред все още не е окончателен (в сегашния си вид той е наречен "индикативен"), като съгласието по него е първото нещо, с което представителите на 27-те страни членки започват работата си сутринта в 11 часа българско време.


На практика, списъкът е сигнал, че чешкото председателство на Съвета на ЕС и днешното заседание на подготвителната група Корепер ІІ (постоянните представители на държавите членки) продължават да смятат, че обсъждането и гласуването за разширяване на Шенген с България и Румъния не е затворен въпрос заради неофициално обявеното нежелание на Нидерландия и Австрия да дадат съгласието си за нови членове освен Хърватия.
Първите три часа и половина са отделени за Смесения комитет Шенген (известен още като Съвет за Шенген). След обсъждане "Цялостното състояние на Шенгенското пространство" е точката "Пълно прилагане на шенгенското законодателство в България, Хърватия и Румъния.


Председатели на заседанието са чехите Вит Ракушан (вътрешен министър) и Павел Блажек (министър на правосъдието).
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK