Австрия с нов график за България и Румъния в Шенген - есента на 2023 г

Австрийският канцлер Карл Нехамер

© EUCouncil

Австрийският канцлер Карл НехамерАвстрия ще настоява за нов график за приемането на България и Румъния в Шенген, който да бъде определен следващата есен, съобщава БТА от Виена.


Часове преди вътрешните министри от ЕС да обсъдят разширяването на шенгенското безвизово пространство с Хърватия, България и Румъния, австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди решението на правителството във Виена да блокира София и Букурещ.


На пресконференция с председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена Нехамер пледира за вземане на решение през есента на 2023 г. Вебер изрази разбиране за грижите и желанията на Австрия, но не и за налагането на вето, пише БТА.
Австрия обвързва своето съгласие за разширяване на Шенген с прилагането на свой план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници. Нехамер се позова на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, който е "задал времеви хоризонт до следващата есен, когато да бъде определен нова дата за гласуване приемането на България и Румъния".


Планът предвижда още напредък при репатриране и даване на бежански статут в трети страни. Нехамер заяви, че държави като България "имат нужда от нашата помощ", позовавайки се на полицейски данни за предпочитаните миграционни маршрути.


Шенген след 72 часа? Какво може да се случи, кой взима решенията
Шенген след 72 часа? Какво може да се случи, кой взима решенията


Позицията на Карнер беше критикувана от неговия съпартиец и вицепрезидент на Европейския парламент Отмар Карас (ЕНП), според когото, блокадата на Шенген не допринася за решаване на проблема с мигрантите.


Ръководителят на фракцията на Австрийската социалдемократическа партия в Европарламента Андреас Шидер също изрази недоволство, казвайки, че "да се слага вето на масата в този момент не е нищо друго, освен доказателство за личен провал и неспособност на австрийското правителство".


Той обвини Нехамер, че не поставя въпроса за нелегалната миграция пред унгарския премиер Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич, които според него са отговорни за "нарастването на трафика по Балканския маршрут".


Третата партия в парламента НЕОС, заяви, че "съобщеното от Австрия вето за влизане на България и Румъния в Шенген показва лекомислието на австрийското правителство и застрашава сърцевината на европейския проект: свободата".


В. "Файненшъл таймс" писа, че се очаква министрите на вътрешните работи да одобрят кандидатурата на Хърватия за Шенген в четвъртък, отлагайки решението за България и Румъния за срещата на върха на ЕС идната седмица в Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK