Франция и Германия искат България, Румъния и Хърватия в Шенген

Нанси Фезер

© Reuters

Нанси ФезерГермания подкрепя кандидатурите на България, Хърватия и Румъния за присъединяване към шенгенското пространство, каза германският вътрешен министър Нанси Фезер в Брюксел в четвъртък, като добави, че не споделя съпротивата на Австрия срещу разширяването на безвизовата зона за пътуване, предаде "Ройтерс".


"Не мога да разбера позицията на Австрия в това отношение", каза Фезер пред репортери преди разговорите с нейните колеги от ЕС. "Знам, че в Австрия има големи вътрешни дебати по въпроса."


Тя добави: "Ще подкрепим Хърватия, Румъния и България, и трите." Френският вътрешен министър Жерал Дарманин също каза, че Франция подкрепя присъединяването на Хърватия, Румъния и България към Шенген.
"Франция смята, че тези три страни са положили много значителни усилия... няма нищо кой знае какво, което да е против тяхното присъединяване", подчерта той пред репортери преди разговорите с колегите си от ЕС.Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви днес, че ще гласува против влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, предаде "Франс прес". Карнер каза това на заседание със свои колеги в Брюксел и с това обяви намерението на Австрия да блокира присъединяването на двете страни.


Точката за приемането им в шенгенската зона официално е включена в дневния ред на днешния Съвет на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС.


На практика списъкът е сигнал, че чешкото председателство на Съвета на ЕС продължава да смята, че обсъждането и гласуването за разширяване на Шенген с България и Румъния не е затворен въпрос заради неофициално обявеното нежелание на Нидерландия и Австрия да дадат съгласието си за нови членове освен Хърватия.


Вчера австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди решението на правителството във Виена да блокира София и Букурещ и пледира за вземане на решение през есента на 2023 г.

Австрия обвързва своето съгласие за разширяване на Шенген с прилагането на свой план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници. Нехамер се позова на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, който е "задал времеви хоризонт до следващата есен, когато да бъде определен нова дата за гласуване приемането на България и Румъния".

След разговори с лидерите на Нидерландия и Австрия президентът Румен Радев е получил уверение, че България има всички шансове да влезе в Шенген догодина. Той обясни, че знае това "от разговори с двете страни, които още се колебаят, и специално с Рюте" (премиерът на Нидерландия Марк Рюте - бел. ред.).


"Интересът на Румъния е над всичко"


Вътрешният министър Румъния Лучиан Боде коментира, че Румъния иска да влезе в Шенген заедно с България, но интересът ѝ е преди всичко и би приела всякакъв компромис в свой интерес, предаде "Джиджи 24", цитирана от БТА.


Боде коментира още, че при най-оптимистичния сценарий Румъния е в състояние да подготви външната граница на Шенген до 1 януари така, че да отговаря на всички необходими разпоредби.

"Тръгнахме по този път заедно с България. В партньорски и добросъседски отношения сме. Искаме да влезем заедно, но интересът на Румъния е над всичко. Страната трябва да бъде член на шенгенското пространство от 2023 г. Ние ще приемем всеки компромис в интерес на Румъния. Днес Румъния ще поиска само едно нещо - уважение", допълни Боде.
Той информира, че в рамките на днешния ден ще се опита да проведе дискусия с австрийския си колега.


"Това е събитие, което чакаме 15 години, от момента на присъединяването към Европейския съюз. Минаха 11 години, откакто изпълнихме абсолютно всички условия за Шенген. Практически Румъния се държи като шенгенска държава. От 11 години инвестираме в човешки ресурси, в оборудване, в технологии. За съжаление през тези 11 години Румъния не се възползва от правата, които й се полагаха като страна - членка на Шенген", обясни още министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK