Съдът на ЕС: "Гугъл" трябва да премахне информация от търсене, ако е доказано грешна

Съдът на ЕС: "Гугъл" трябва да премахне информация от търсене, ако е доказано грешна

© ReutersГугъл" трябва да премахне данни от резултатите от онлайн търсене, ако потребители могат да докажат, че са неточни, реши Съдът на Европейския съюз.


Защитниците на свободата на словото и поддръжниците на правото на неприкосновеност на личния живот се сблъскаха през последните години по въпроса за "правото на хората да бъдат забравени" онлайн, което означава, че те трябва да могат да премахнат цифровите си следи от интернет, отбелязва "Ройтерс".


Делото пред Съда на Европейския съюз засяга двама ръководители на група инвестиционни дружества, които са поискали от "Гугъл" да премахне резултатите от търсенето, свързващи техните имена с определени статии, критични към инвестиционния модел на групата. Те твърдят, че тези статии съдържат неистинни твърдения.
Те освен това са поискали "Гугъл" да премахне техните снимки, показвани под формата на миниатюрни изображения (thumbnails), от резултатите от търсенето. Компанията отхвърли исканията, заявявайки, че не знае дали информацията в статиите е точна.


Сезиран с този правен спор, Федералният върховен съд на Германия поиска Съдът на ЕС да тълкува Общия регламент за защитата на данните, който по-специално урежда правото на изтриване ("правото да бъдеш забравен"), както и Директивата за защита на физическите лица при обработването на лични данни и за свободното движение на тези данни във връзка с Хартата на основните права на ЕС.

Според Съда на ЕС "лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене информацията, включена в съдържанието, към което се препраща, когато подалото искането лице докаже, че тази информация е очевидно неистинна".
За да се избегне прекомерната тежест върху потребителите, съдиите казаха, че такова доказателство не трябва да идва от съдебно решение срещу издателите на уебсайтове и че потребителите трябва само да предоставят доказателства, които разумно може да бъде изискано от тях да намерят.


Все пак този, който управлява интернет търсачката, не може да бъде задължен да упражнява активна роля при издирването на фактически обстоятелства, които не са подкрепени с искането за премахване от резултатите при търсене, за да определи дали това искане е обосновано, се допълва в решението.

В случай че човекът, подал искане за премахване от резултатите при търсене, представи релевантни и достатъчни доказателства, с които може да подкрепи искането и с които се установява очевидната неистинност на информацията, включена в съдържанието, към което се препраща, този, който управлява интернет търсачката, е длъжен да уважи това искане за премахване от резултатите при търсене.

Що се отнася до визуализацията на снимки под формата на миниатюрни изображения (thumbnails), съдът подчертава, че когато след търсене по име се показват снимки на субекта на данни под формата на миниатюрни изображения, тази визуализация може да представлява особено силно вмешателство в правото на зачитане на личния живот и в правото на защита на личните данни на този човек.


Съдът посочва, че когато управляващият интернет търсачка получи искане за премахване на резултати при търсене на тези снимки, той трябва да провери дали визуализирането им е необходимо за упражняването на правото на свобода на информацията на интернет потребителите, които са потенциално заинтересовани да имат достъп до тези снимки.


В отговор на решението "Гугъл" каза, че въпросните връзки и изображения вече не са достъпни чрез търсене в мрежата и търсене на изображения и че съдържанието е било офлайн дълго време.

"От 2014 г. работим усилено, за да приложим правото да бъдеш забравен в Европа и да постигнем разумен баланс между правата на хората на достъп до информация и неприкосновеността на личния живот", каза говорител.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK