България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия влиза от 1 януари 2023 г.

Илва Йохансон

© Reuters

Илва ЙохансонХърватия получи одобрение за присъединяване към Шенген от 1 януари 2023 г., съобщиха хърватски представители, цитирани от "Ройтерс". България и Румъния обаче остават извън шенгенското пространство, стана известно от изказване на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.


"Последната стъпка е завършена! Решението на Съвета е прието - вече е официално потвърдено, че Хърватия се присъединява към шенгенското пространство от 1 януари 2023 г.", обяви постоянното представителство на Хърватия в ЕС в туит.


Шенгенското пространство се разраства за първи път от повече от десетилетие, подчерта чешкото председателство на Съвета на ЕС.
Точката за приемането на Хърватия, България и Румъния в шенгенската зона официално беше включена в дневния ред на днешния Съвет на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС.


България и Румъния остават извън Шенген, Хърватия влиза от 1 януари 2023 г.

© twitter.com/ZagarMorena


Euronews съобщава, че Австрия е блокирала присъединяването на Румъния и България, докато Нидерландия е подкрепила кандидатурата на Румъния, но се е противопоставила на българската.


Румънската секция на Радио "Свободна Европа" цитира свои източници от румънското правителство, според които нидерландците са гласували против България, а това е блокирало пакета, в който тя е с Румъния. След това румънските представители са опитали да организират друго гласуване - само за Румъния. В дебатите сутринта Германия заплашвала да блокира Хърватия, ако Австрия продължава да не допуска България и Румъния в Шенген.


Йохансон изрази съжаление за България и Румъния и се обърна към гражданите на двете страни, като подчерта, че те заслужават да са част от Шенген и имат силната подкрепа на почти всички държави членки, както и от страна на еврокомисията.


"Що се отнася до присъединяването на Румъния и България, ние не сме единни и това ни прави много слаби и това ме натъжава", допълни Йохансон. "Вие заслужавате да сте пълноправни членове на Шенген, заслужавате да имате достъп до свободното движение в шенгенското пространство", настоя още еврокомисарят, цитирана от "Асошиейтед прес".

Отрицателният резултат, който беше широко очакван, представлява болезнено политическо поражение както за Румъния, така и за България, които се присъединиха към Европейския съюз шест години преди Хърватия, отбелязва Euronews.

Европейската комисия призова по-рано тази година многократно трите държави да бъдат приети в Шенген без отлагане.


Европейският парламент гласува нов призив за приемането на трите страни до края на годината в европейското пространство без гранични проверки.


В последните месеци еврокомисията ръководи две допълнителни проверки за готовността на България и Румъния по покана на властите в София и Букурещ. България и Румъния се представиха на тези проверки блестящо, заяви пред евродепутатите зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.


Премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза пред журналисти в Тирана тази седмица, че Хага не казва "не", а "не още" за приемането на България и Румъния. Междувременно представители на Австрия заявиха, че не подкрепят присъединяването на двете държави.

През последните няколко години страни, които преди това се противопоставяха на разширяването на Шенген, като Финландия, Дания, Швеция и Белгия, смекчиха позициите си, увеличавайки шансовете за положителен резултат.
Франция и Германия, най-влиятелните държави в блока, изразиха подкрепата си за Румъния и България тази година. Но това не беше достатъчно, за да се преодолее съпротивата на Австрия и Нидерландия. Тъй като присъединяването към Шенген изисква единодушие, те успяха да блокират целия процес.


Противопоставянето на Австрия, което изненада мнозина в Брюксел, тъй като се появи едва през последните седмици, се основава на нов приток на търсещи убежище по западнобалканския маршрут.


От своя страна Нидерландия гласува против кандидатурата на България заради опасения за върховенството на закона и чакащи законодателни актове за справяне с корупцията и организираната престъпност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK