"Лош прецедент": Правозащитни организации се обявиха срещу Хърватия в Шенген

От 1 януари граничните проверки на летището в Загреб по шенгенски дестинации ще паднат, както и тези по сухопътните граници със Словения и Унгария

© Reuters

От 1 януари граничните проверки на летището в Загреб по шенгенски дестинации ще паднат, както и тези по сухопътните граници със Словения и УнгарияОсем от най-известните правозащитни организации, сред които "Амнести интернешънъл", Human Rights Watch, Oxfam и Европейският център за бежанците и изгнаниците обявиха в четвъртък, че решението Хърватия да влезе в Шенген "показва незачитане на ангажимента на ЕС за фундаментални права".


Според подписалите обръщението "това създава лош прецедент за бъдещи разширявания на Шенген и за намерението на ЕС да наложи спазването на стандартите за правата на човека в Шенгенската зона".


Водещите правозащитни и хуманитарни организации смятат, че съществуват "обосновани съобщения за чести нарушения на европейското и международното право в областта на правата на човека от хърватските власти и гранични служители".
По-специално те твърдят, че имат доказателства, че хърватските власти са отказвали достъп и убежище на бежанци, участвали са в колективни експулсации на търсещи убежище, включително насилствени отблъсквания, както и че Хърватия отхвърля почти 90% от жалбите за полицейски нарушения спрямо мигрантите.


Подписалите цитират данни на Датския съвет за бежанците в Босна и Херцеговина, според които от август до края на ноември 1395 души са съобщили, че са били незаконно върнати от Хърватия в Босна и Херцеговина.


Неправителствените организации обвиняват Загреб, че не е провел задълбочени разследвания на сигналите за изблъскване на мигранти от европейска територия и други нарушения на полицията и да потърси отговорност от виновните.


Правозащитните организации смятат, че въведеният по искане на Европейската комисия механизъм за наблюдение на границите не е независим от правителството и настояват той да има "достатъчно ресурси и стабилен мандат за наблюдение на свързаните с границите операции навсякъде на територията на Хърватия", както и да гарантира бързо разследване и наказване на нарушенията на човешките права.


Европейска криза

"Това, което се развива по външните граници на Хърватия и други държави от ЕС, е криза на върховенството на правото, при която нарушенията на основните права, включително правото на убежище, се посрещат с широко разпространена безнаказаност", се казва в позицията.


Неправителствените организации казват, че "през годините институциите на ЕС многократно си затваряха очите за непреодолими доказателства за системни нарушения на човешките права по външните граници на ЕС, включително в Хърватия, и възнаграждаваха жестоките тактики, които укрепваха границите и не позволяваха на хората, търсещи защита, да влязат в ЕС".


Изявлението беше разпространено, след като шенгенските държави гласуваха единодушно за влизането на Хърватия в Шенген от 1 януари и отхвърлиха кандидатурите на България и Румъния, заради възражения на Нидерландия и Австрия срещу София и на Австрия срещу Букурещ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK