Еврокомисията очаква България да влезе в Шенген до две години

Разочарована съм, както всички европейски граждани в Румъния и България, заяви еврокомисарят Илва Йохансон след гласуването за Шенген, добавяйки, че е разчитала поне да бъде приета ясна пътна карта за влизането на двете държави в безвизовото пространство. Йохансон каза, че няма да се откаже, защото "става въпрос за единството на ЕС".

© Reuters

Разочарована съм, както всички европейски граждани в Румъния и България, заяви еврокомисарят Илва Йохансон след гласуването за Шенген, добавяйки, че е разчитала поне да бъде приета ясна пътна карта за влизането на двете държави в безвизовото пространство. Йохансон каза, че няма да се откаже, защото "става въпрос за единството на ЕС".Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон изрази убеденост, че България и Румъния, които не успяха да получат в четвъртък одобрение за влизане в Шенген от Нова година, ще бъдат приети в безвизовото пространство до края на мандата на настоящата Европейска комисия, който приключва в края на 2024 г.

"Разочарована съм и споделям вашето разочарование, но ролята на Европейската комисия е да бъде оптимист и аз съм убедена, че до края на мандата на комисията ще бъдете постоянен член на Шенген", заяви Йохансон след гласуването, обръщайки се към българите и румънците.


България получи подкрепа от 25 държави, след като Австрия и Нидерландия се противопоставиха на приемането й. Австрия наложи вето на Румъния.


Йохансон категорично отхвърли съобщенията, че Комисията ще пише нов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за България по искане на Нидерландия, като заяви, че последната оценка е направена преди две години и повече не се предвижда да има доклади.
"Готови сме да направим всичко, за да изясним всички оставащи въпроси, но не можем да се намесим в механизъм, който е затворен", каза Йохансон.


Мониторинговият механизъм беше създаден специално за България и Румъния и въведен при влизането им в ЕС през 2007 г., за да им помогне да довършат съдебните си реформи и да наблюдава борбата с корупцията, а за България и организираната престъпност. През 2019 г. Еврокомисията обяви, че България е постигнала достатъчен напредък по показателите, по които беше наблюдавана, и ще прекрати издаването на доклади, оценяващи ги.


"Сега има доклад за върховенството на правото, който се прави за всички държави и догодина ще има също такъв", каза еврокомисарят, добавяйки, че той ще е готов през юли.


Преди две седмици Комисията обяви, че прекъсва писането на доклади и за Румъния и че в скоро време ще вземе окончателно решение по съдбата на Механизма за сътрудничество и проверка, който не е отменен.


Българският вътрешен министър Иван Демерджиев с хърватския вицепремиер и вътрешен министър Давор Божинович, който имаше повече късмет в четвъртък в Брюксел, след като предварително беше известно, че никоя шенгенска държава не възразява срещу влизането на Загреб в безвизовото пространство

© EUCouncil

Българският вътрешен министър Иван Демерджиев с хърватския вицепремиер и вътрешен министър Давор Божинович, който имаше повече късмет в четвъртък в Брюксел, след като предварително беше известно, че никоя шенгенска държава не възразява срещу влизането на Загреб в безвизовото пространство


Йохансон каза, че ще бъде много изненадана, ако въпросът за българското и румънско членство в Шенген бъде в дневния ред на лидерите на ЕС, които се събират в Брюксел след седмица.


"Днес вече взехме решение, но ако стане, ще го подкрепя", каза тя в отговор на въпрос може ли да се вдигне въпросът на последна инстанция в ЕС.


Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок, която е на посещение в Ирландия, заяви, че блокирането на Румъния и България е "лош ден за Европа" не само заради Съюза, "но и от геополитическа гледна точка".


"До последната минута... се борихме България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство", каза Бербок, цитирана от Ройтерс.


Чешкият вътрешен министър Вит Ракушан, който председателства срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в Брюксел в четвъртък, каза, че разговорите с България и с Румъния ще продължат по време на шведското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2023 г.


"Румъния и България са готови за членство в Шенген и аз съм много благодарен за свършената работа. Убеден съм, че тяхното време ще дойде", заяви Ракушан.


Чехия си постави за приоритет да възобнови процеса на разширяване на Шенген, където нови членове не бяха приемани след влизането на Швейцария през 2008 г.


"Хърватия направи всичко възможно, за да бъде в Шенген и това е много положително послание за всички европейски граждани", заяви чешкият вътрешен министър.


От 1 януари 2023 г. ще бъдат премахнати граничните проверки по вътрешните сухопътни и морски граници между Хърватия и другите страни от Шенгенското пространство (Унгария и Словения). Проверките по вътрешните въздушни граници ще бъдат отменени от 26 март, заедно с влизането в сила на лятното часово време и летните разписания на авиокомпаниите, съобщи чешкото председателство.


От Нова година Хърватия ще започне да издава шенгенски визи и ще може да използва пълноценно Шенгенската информационна система. Тя става външна шенгенска граница за Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK