Румъния връчи протест на Австрия заради ветото за Шенген

Румънският външен министър Богдан Ауреску

© EUCouncil

Румънският външен министър Богдан АурескуМинистърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску е извикал австрийския посланик в Букурещ, за да й връчи протестна нота на румънското правителство във връзка с "необоснованото и неприятелско отношение на Австрия" по въпроса за приемането на Румъния в Шенгенското пространство, съобщава БТА.


Този жест на Австрия ще има "неизбежни последици" за отношенията между двете държави, е пояснило министерството на външните работи в Букурещ


Виена блокира приемането на Румъния и на България в Шенген в четвъртък по време на заседание на Шенгенския комитет. Австрия възрази срещу приемането на София и Букурещ, като заяви, че двете държави пропускат твърде много нелегални мигранти към Централна Европа, без да ги регистрират при влизането си на своя територия, както изискват европейските правила. Виена смята, че двете имат нужда от помощ, за да охраняват по-добре външните граници на ЕС.
България получи отказ от две държави - Австрия и Нидерландия, за Шенген, докато срещу Румъния гласува само Австрия.


Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви в Брюксел, че България ще се придържа към друг подход, като предложи "конструктивни решения" за опасенията на Австрия и Нидерландия.

"В момента обмисляме диалог. Когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще ви кажа кои са следващите стъпки", заяви Демерджиев в отговор на журналистически въпрос за ответните мерки на България спрямо блокиралите я Австрия и Нидерландия.


Хърватия, която кандидатства заедно с България и Румъния, получи одобрение и ще се присъедини към безвизовото пространство от Нова година, а летищата й ще прекратят проверките по "шенгенски полети" от 26 март, съобщи Съветът на ЕС след гласуването на министрите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK