Те мечтаят за Германия от 1937 година: Колко опасни са "Гражданите на райха"

Те мечтаят за Германия от 1937 година: Колко опасни са "Гражданите на райха"

© ReutersТе смятат, че Германия е окупирана от САЩ, Великобритания и Франция. И мечтаят за Германската империя от 1937. Радикални са и склонни към насилие. Какво се знае за движението "Гражданите на райха", планирало преврат? Статия на Рина Голденберг за "Дойче веле".


Членовете на движението "Гражданите на райха" не признават следвоенната Федерална република Германия. Според тях настоящата държава не е нищо повече от административна конструкция, която дори и 75 години след края на Втората световна война все още е окупирана от западните сили - САЩ, Великобритания и Франция. За тях все още важат границите на Германската империя от 1937 година.


Движението "Граждани на райха" е основано още през 1871 година. Днес то се състои от редица малки групи, разположени най-вече в провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария. Членовете му са радикални и склонни към насилие. Те не признават държавните органи на Федерална република Германия. Отказват да плащат данъци и са обявили собствени малки "национални територии", които наричат "Втора германска империя", "Свободна държава Прусия" и "Княжество Германия".
Членовете на групата печатат и свои собствени паспорти и шофьорски книжки. Продават тениски и знамена с рекламна цел. Пренебрегват факта, че подобна дейност е незаконна и не се признава от нито една германска власт. На своите уебсайтове те гордо обявяват и намерението си "да продължат борбата срещу Федерална република Германия".


Кои са тези хора?


Според германското вътрешно разузнаване - Службата за защита на конституцията (BfV) - в Германия около 21 хил. души членуват в "Граждани на райха". От тях 5% са били класифицирани като крайно десни екстремисти. Повечето са мъже. Средната им възраст е над 50 години, изповядват дяснопопулистки, антисемитски и нацистки идеологии и са разпръснати из цялата страна. Съдия от окръжния съд в Саксония-Анхалт ги описва като "привърженици на конспиративните теории" и "недоволни граждани".


По време на пандемията от COVID-19 членовете на "Гражданите на райха" се радикализираха - тогава те получиха и подкрепа от движението на т.нар. "инакомислещи" (Querdenker). Двете групи отказаха да се придържат към каквито и да са ограничения, наложени от властите.


Проруски принц за регент, командоси и политици: кои са заговорниците в Германия
Проруски принц за регент, командоси и политици: кои са заговорниците в Германия

Въпреки че отхвърлят съществуващата система, "Гражданите на райха" наводняват съдилищата с потоци от молби и възражения срещу съдебни заповеди и нареждания за плащане, издадени от местните власти. А властите са длъжни да обработват всяко правилно подадено официално искане, което получават.


Кметове от доста места протестират, че освен че им се налага да се занимават с толкова много безсмислена работа, са били и атакувани от "Гражданите на райха" - не само вербално, но и физически. Членовете на движението често снимат подобни нападения и след това ги пускат в интернет.


Прояви на екстремно насилие


Афинитетът на членовете на движението към огнестрелните оръжия предизвиква безпокойство. В последния доклад на вътрешното разузнаване за "Граждани на райха" се казва, че те са готови за "сериозни прояви на насилие".


При претърсванията на жилища на членове на движението полицията е открила обемни скривалища с оръжия и муниции. Междувременно членовете на "Граждани на райха" продължават да трупат оръжие. Тъй като една значима част се състои от бивши войници, сред които и мъже, преминали през специално военно обучение, групата се смята за особено опасна.


През последните няколко години германските власти са отнели разрешителните за носене на оръжие на стотици последователи на групата.


През последните години членове на "Гражданите на райха" са нападали полицейски служители по време на обиски. Обвиняемите често са твърдели, че имат право да защитават "своята собственост".


В Хьокстер, Северен Рейн-Вестфалия, през 2014 група от "Свободната държава Прусия" се опитва да изгради собствена милиция чрез контрабанда на оръжие, пристигащо извън страната. През 2016 полицай е застрелян от член на движението по време на акция за конфискуване на незаконния му арсенал от над 30 огнестрелни оръжия. През 2021 няколко членове на "Граждани на райха" са сред протестиращите срещу ограниченията на пандемията, които щурмуваха стълбите на Райхстага в Берлин.


Планът за държавен преврат


През 2022 разследващите органи установяват, че групата е планирала държавен преврат. В плана е бил предвиден щурм на парламента в Берлин и атаки срещу електроснабдяването в цялата страна. Движението е искало да свали федералното правителство и да завземе властта. Имало е и конкретни планове определени хора да заемат важни министерски постове.


Според Федералната прокуратура в плановете е влизало и сформирането на преходно правителство, което да преговаря за новия държавен ред в Германия с победителите във Втората световна война - на първо място с Руската федерация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK