Еврокомисията се запъна: Унгарските реформи не са достатъчни за отключване на фондовете

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изглежда ще трябва да защити оценката си пред лидерите на ЕС, сред които и Виктор Орбан идната седмица на срещата на върха

© European commission (audiovisual service)

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изглежда ще трябва да защити оценката си пред лидерите на ЕС, сред които и Виктор Орбан идната седмица на срещата на върхаНаправените от Унгария реформи за не са достатъчни и застрашават правилното използване на европейските фондове; Затова Европейската комисия поддържа предложението си за замразяване на 7.5 милиарда евро от полагащите й се еврофондове.


Това се казва в писмо на Еврокомисията, изпратено в петък до страните членки, след като те й поръчаха в началото на седмицата да актуализира оценката си за изпълнението на 17-те условия, дадени на Будапеща за изпълнение, само няколко дни, след като тя им беше изпратена.


До безпрецедентното поръчение се стигна, след като Унгария блокира отпускането на финансова помощ на Украйна и заплашва с вето други важни решения, сред които въвеждане на минимален корпоративен данък, деветият пакет от санкции и увеличаването на фонда за купуване на оръжие на Украйна.


Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан, който отговаря за прилагането на механизма, обвързващ достъпа до еврофондовете с върховенството на правото, написа в "Туитър", че оценката на Комисията "от 30 ноември остава в сила".


След преработването на оценката за унгарския напредък е отпаднала само една от дузина забележки, съобщи информиран източник.


Под натиска на Германия, Италия и Франция, които искат отключването на важните решения, по които Унгария заплашва с вето, чешкото председателство на Съвета на ЕС поиска Еврокомисията да провери дали не е била твърде строга към Будапеща и да даде нова оценка, която да отразява по-точно напредъка на Будапеща в мерките, взети за намаляване на антикорупционните рискове за европейския бюджет.


До излизането на оценката Прага задържа одобряването на плана за възстановяване и устойчивост на Унгария и решението за блокирането на 65% от нейните еврофондове, препоръчано от Комисията.


Сега е ред на страните членки да решат дали да подкрепят или променят предложението на Комисията. Те могат да запазят, намалят или да отменят предложението за замразяване на евросредствата.


Ако компромис не се намери, въпросът ще остане за решение от европейските лидери, които се събират в Брюксел на 15-16 декември.


Как се стигна дотук?


В края на ноември Еврокомисията изпрати доклад на страните членки, в който казва, че унгарското правителство е предприело много стъпки за борба с корупцията, но не е изпълнила обещанията си изцяло. Ето защо тя потвърди по-ранното си предложение към финансовите министри за спиране на 7.5 милиарда евро.


Какво трябва да направи Орбан, за да вземе парите от ЕС: 17-те условия
Какво трябва да направи Орбан, за да вземе парите от ЕС: 17-те условия

Някои правителства обаче - включително германското, френското и италианското, смятат, че на Унгария трябва да се даде време да изпълни оставащите ангажименти. Те поискаха еврокомисарите да актуализират оценката си и да добавят междувременно приетите от Унгария закони и други мерки по условията, поставени за достъп до фондовете.


Будапеща е притисната от времето и за плана си възстановяване и устойчивост - единственият, който още не е приет. Ако ЕС не го одобри преди края на годината тя ще загуби окончателно достъп до 5.8 млрд. евро, заложени в него. Еврокомисията препоръчва на страните да одобрят принципно плана, но да не бъдат привеждани пари, докато Будапеща не изпълни други 21 мерки, свързани основно с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт.


Сега е ред на страните членки да решат дали да подкрепят или да променят предложението на Комисията, или да се прекрати процедурата срещу Унгария без глоба.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK