Гърция забрани продажбата на шпионски софтуер и ограничи подслушването

Председателят на ПАСОК, който е член на Европейския парламент, Никос Андрулакис, обяви, че е подслушван с "Пегас", което след месеци разследване, доведе до внасянето от правителството на законопроект, реформиращ подслушването

Председателят на ПАСОК, който е член на Европейския парламент, Никос Андрулакис, обяви, че е подслушван с "Пегас", което след месеци разследване, доведе до внасянето от правителството на законопроект, реформиращ подслушванетоГръцкият парламент прие в петък законопроект за реформиране на Националната разузнавателна служба (EYP) и забрана на продажбата на шпионски софтуер, след като скандал с подслушването на телефони на политици и журналисти отслаби позициите на правителството, съобщава Ройтерс.


Случаят се точи от август, когато Никос Андрулакис, лидер на третата по големина партия - социалистическата ПАСОК, обяви, че EYP е подслушвала телефона му през 2021 г. със шпионския софтуер "Пегас" (Pegasus). Андрулакис в момента е евродепутат.


Новоприетият закон криминализира продажбата или притежанието на шпионски софтуер и прави използването му за частни нужди престъпление, наказуемо с до 10 години лишаване от свобода. В разузнавателната агенция се създава вътрешен отдел за сигурност, който ще разследва нарушения на служителите, съобщава Ройтерс.
Според новото законодателство само EYP и отделът за борба с тероризма могат да искат одобрение от прокурор за следене на хора при това само за определен набор от престъпления, като искането трябва да се подпише и от втори прокурор.


Политиците могат да бъдат подслушвани само от съображения за национална сигурност и председателят на парламента трябва да одобри искането за поставянето им под наблюдение.


Засегнатите могат да бъдат информирани, че са били следени три години по-късно, ако прокуратурата разреши това.


Премиерът Кириакос Мицотакис нарече законопроекта "смел институционален отговор" на предизвикателство, което надхвърля Гърция.


Мицотакис, който постави EYP под свой контрол след встъпването си в длъжност през 2019 г., се извини на Андрулакис, заявявайки, че операцията на разузнавателната служба е била политически неприемлива, въпреки че е законна. Той увери, че не е знаел за нея.


"Непростимо", но "законно": подслушване на опозиционен лидер разтърси Гърция
"Непростимо", но "законно": подслушване на опозиционен лидер разтърси Гърция

Вестник "Катимерини" пише, че законът е приет само с гласовете на управляващите консерватори (156 гласа), докато всички опозиционни парти са гласували "против" (142 гласа).


Преди гласуването ПАСОК обвини правителството, че търси съучастници, като иска от опозицията да одобри законопроекта.


"Случаят не е приключен, той е и ще остане открит, докато истината не бъде разкрита", каза представителят на партията Майкъл Катринис в парламента.


Правителството обяви плана си да забрани продажбата на шпионски софтуер миналия месец, след като левият вестник "Документо" съобщи, че повече от 30 души, включително министри, са били подслушвани с "Пегас", инсталиран на телефоните им. Правителството отрече да е замесено.


Според докладчика на Европейския парламент за използването на "Пегас" България и Кипър са били основните хъбове за разпространението на шпионския софтуер в ЕС.


Разкритията за подслушването с "Пегас", изнесени от консорциум от разследващи журналисти през 2021 г., показаха, че софтуерът е използван в 50 държави по света, сред тях и повечето европейски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK