"Зима на недоволството": Великобритания се готви за масови стачки

"Зима на недоволството": Великобритания се готви за масови стачки

© ReutersБританските медицински сестри ще стачкуват тази седмица, засягайки и без това затруднените болници и засилвайки натиска върху премиера Риши Сунак да потуши най-голямата вълна от стачни действия, връхлитала страната от десетилетия, предаде "Ройтерс".


Протестните действия идват в момент, когато стачки парализират железопътната мрежа и пощенските услуги, летищата се подготвят за нарушения на дейността, а младши лекари, акушерки и учители се готвят да гласуват за стачни действия, заплашвайки да затруднят допълнително икономиката, която вероятно вече е в рецесия.

Профсъюзите настояват за двуцифрени увеличения на заплатите, за да бъдат в крак с инфлацията, която достигна 11.1% през октомври, най-високата от 41 години.
Но правителството засега отказва да отстъпи за заплащането и вместо това опитва да затегне закони, за да спре някои стачки, което означава, че не се вижда краят на т.нар. нова "зима на недоволство", препратка към масовите стачки, които обхванаха Великобритания през 1978-1979 г.


Предстоят стачки всеки ден от този месец. Прогнозите на синдикатите сочат, че повече от 1 милион работни дни ще бъдат загубени през декември, което го прави най-лошия месец от юли 1989 г.


Нова ера
Сюзън Милнър, професор по европейска политика и общество в университета в Бат, каза, че настоящите стачки са "много различни" от предишните, посочвайки широкия спектър от засегнати сектори и дълбочината на кризата с разходите за живот.


"Има потенциал те да се разтеглят и (стачкуващите работници) да се окопаят и тогава това наистина може да е нещо, което не сме виждали от доста дълго време", заяви тя.


Стачките в железниците на членове на Националния синдикат на служителите в железопътния, морския и пътния транспорт (RMT), които започнаха през юни, са най-голямата акция на синдиката от над 30 години, докато за медицинските сестри това е първата национална стачка в 106-годишната история на Кралския колеж на медицинските сестри (RCN). Те ще стачкуват в четвъртък и следващия вторник.


Все повече британци се насочват към намалени храни с изтичащ срок на годност
Все повече британци се насочват към намалени храни с изтичащ срок на годност


Профсъюзите казват, че обсъжданите предложения за увеличение на заплатите, много от които с около 4%, не са достатъчни, като се има предвид, че много работници вече са останали без каквото и да е реално увеличение на заплатите през последното десетилетие. В много случаи протестните действия са и за условията на труд.


"(За медицинските сестри) работата става все по-трудна през цялото време за заплата с все по-малка стойност", коментира Патриша Маркиз, директор на RCN в Англия.


Надеждите на правителството са, че прогнозата инфлацията да започне да спада от средата на 2023 г. ще помогне.

Сунак, който е на поста от само шест седмици, каза, че правителството не може да си позволи увеличения на заплатите на работниците в публичния сектор, които покриват инфлацията, и нарече синдикалните лидери неразумни.
Но тъй като стачките водят до отмяна на неспешни операции и по-дълго чакане за линейки, общественият гняв срещу състоянието на страната може да накара правителството да отстъпи.


Сунак иска да разшири законите, за да поддържа някои услуги в транспорта и може да забрани стачките в някои други сектори. Военните ще бъде призовани да карат линейки и да обслужват паспортните бюра на летищата по време на стачки.


По-изявени профсъюзи


Стачките слагат край на десетилетия на относително стабилни индустриални отношения във Великобритания в сравнение с европейски съседи като Франция и Испания.


Загубените дни обаче ще бъдат много по-малко, отколкото през 70-те и 80-те години на миналия век, когато почти половината от всички работници бяха обединени в синдикати. Около една четвърт са членове днес.


Тези един милион работни дни, които се очаква да бъдат загубени заради стачки през декември, се сравняват с 12 милиона загубени през септември 1979 г., период в британската история, известен като "зимата на недоволството", препратка към първите реплики на "Ричард III" от Уилям Шекспир.


Една много болна здравна система: какво става с британското здравеопазване
Една много болна здравна система: какво става с британското здравеопазване

Все пак старши икономистът от Berenberg Калум Пикъринг смята, че синдикатите имат повече влияние в една икономика, която се нуждае от повече работници.


"Мисля, че светът, в който се намираме, е такъв, в който имаме по-изявена синдикална дейност", каза Пикъринг. "Работниците ще имат по-голяма сила при договаряне на заплатите в свят на постоянен недостиг на работна ръка."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK