ЕС добави още 2 млрд. евро за оръжие за Украйна

Жозеп Борел с министъра по европейските въпроси на Франция Хрисула Захаропулу

© EUCouncil

Жозеп Борел с министъра по европейските въпроси на Франция Хрисула ЗахаропулуМинистрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха в понеделник да вложат още 2 милиарда евро във фонд, от който се изплаща оръжейната помощ на страните членки за Украйна.


"Днешното решение ще гарантира, че разполагаме с финансирането, за да продължим да предоставяме конкретна военна подкрепа на въоръжените сили на нашите партньори", заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.


Парите за захранване на фонда, който се нарича Европейски механизъм за подкрепа на мира, се набират с национални вноски от европейските държави според размера на икономиката им.
През ноември Борел заяви, че досега ЕС е предоставил на Украйна оръжие и друго военно оборудване за над 8 млрд. евро.


В очакване на нови санкции


На месечната си среща в Брюксел министрите ще се опитат да договорят допълнителни санкции срещу Русия и Иран.


Остава обаче неясно дали Унгария, която блокира тези решения заради замразеното си еврофинансиране, ще отстъпи от ветото, позволявайки те да бъдат приети.


Що се отнася до Иран, външните министри трябва да преразгледат новите санкции за нарушения на правата на човека при репресиите на Техеран срещу протестиращите и доставката на дронове за Русия.


"Ще одобрим много строг пакет от санкции", каза Жозеп Борел преди срещата. ЕС "ще предприеме всички възможни действия, за да подкрепи младите жени и мирните протести".


Германският външен министър Аналена Бербок каза, че санкциите ще бъдат насочени, наред с други, към Иранската революционна гвардия - елитна структура на силите за сигурност.


"С този пакет от санкции ние се насочваме по-специално към онези, които са отговорни за екзекуциите, насилието срещу невинни хора... това са особено революционната гвардия", каза тя пред репортери.


Баербок говори, след като Техеран екзекутира втори човек, участвал в продължаващите втори антиправителствени протести след призивите на Революционната гвардия към иранското правосъдие да действа бързо и решително.


Министрите ще обсъдят и деветия пакет от санкции срещу Русия, който ще постави още почти 200 физически и юридически лица в санкционния списък на ЕС, но сутринта Борел подчерта, че на този етап все още няма единодушие по тях Той изрази надежда такова да се постигне по-късно в понеделник или вторник.


Европейска мисия в Нигер


Външните министри са готови да проправят пътя за тригодишна военна мисия в Нигер, с 50-100 военни, които да помагат на една от най-бедните страни в света да подобри своята логистика и инфраструктурата си, пише "Ройтерс". Нигер е застрашена от прехвърляне на насилието от съседен Мали, където ислямистките бойци набират позиции след изтеглянето на френските, германски и други европейски сили, които поддържаха мира.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK