Без реклами на месо, сбогом на сметките за ток: истории за околната среда от 2022

"Велобусът" в Барселона

© Reuters

"Велобусът" в БарселонаЯпонка, която не плаща сметки за ток, забрана за реклами на месо, кола с нулеви емисии. "Евронюз" представя положителни истории от годината, свързани с околната среда. Ето някои от тях:


Без вътрешни полети на къси разстояния


Франция през декември получи зелена светлина да забрани вътрешните полети на къси разстояния. Европейската комисия одобри този ход, който ще премахне полетите между градове, между които може да се пътува с влак за по-малко от два часа и половина.


Велобусът на Барселона


Забавно е, природосъобразно е и става все по-популярно с всеки изминал ден. Велобусът на Барселона, или bicibus, както е известна схемата там, позволява на стотици деца да карат безопасно до училище в конвой, превземайки цели улици във втория по големина град в Испания.
Воденият от гражданите проект, подкрепен от Градския съвет на Барселона, започна през март 2021 г. с един маршрут в квартал "Сариа". Вече има 15 маршрута и е вдъхновил подобни схеми в шотландския град Глазгоу и в Портланд в Съединените щати.


Производителите плащат


Производителите на пластмаса в Германия скоро ще бъдат принудени да плащат за събиране на отпадъци.


От 2025 г. нов законопроект ще изисква производителите на продукти, съдържащи пластмаса за еднократна употреба, да плащат в централен фонд, управляван от правителството. Фондът ще събере около 450 милиона евро през първата година, което ще подпомогне разходите за почистване на отпадъците по улиците и парковете.


Марули в метрото


Тайван трансформира неизползвани пространства в метрото, за да отглежда устойчива, чиста и органична храна. Усъвършенстваните и ефективни методи за вертикално земеделие се използват, за да помогнат на пътуващите да се хранят с пресни продукти.


Разположена в станция в столицата Тайпе, хидропонната ферма "Metro Fresh" с площ от 40 квадратни метра отглежда марули под LED осветление в стерилна среда, за да елиминира използването на пестициди и хербициди.


Цигари стават играчки


Индийска фабрика рециклира цигарени угарки в пълнеж за меки играчки.


"Започнахме с 10 грама (фибри на ден) и сега правим по 1000 килограма... Годишно сме в състояние да рециклираме милиони цигарени угарки", казва собственикът на фабриката.


Компенсация за загуби и щети


През септември Дания стана първата страна, която предложи компенсация за "загуби и щети" за хората в най-уязвимите в климатично отношение региони на света.


"Изключително несправедливо е най-бедните в света да страдат най-много от последиците от изменението на климата, за което са допринесли най-малко", каза министърът на развитието на Дания Флеминг Мьолер Мортенсен. Той добави, че е време за действия, а не само за думи.


Японката, която се сбогува със сметките за ток


62-годишната жителка на Токио Чикако Фуджи не е плащала сметка за ток от 10 години.


Чикако няма телевизор, фурна, пералня или климатик. Единствените електроуреди, които притежава, се захранват от четири слънчеви панела, монтирани на нейния балкон.


"Започнах този начин на живот заради голямото земетресение в Източна Япония през 2011 г. Малко след земетресението тук няколко пъти имаше планирани прекъсвания на тока, така че внезапно електричеството спря и почувствах, че трябва да си подготвя собствено електричество", казва Чикако.


Панелите генерират средно 1000 вата в слънчев ден, захранвайки нейните електрически уреди и осветление за няколко дни. Когато има по-малко слънчева светлина, сутрин Чикако кара колело за 10 минути, което генерира около 10 вата електричество. Тя казва, че това е достатъчно, за да захранва една крушка за три часа.

Една от другите големи промени в начина ѝ на живот е, че тя готви храната си, използвайки слънцето. В слънчеви дни оставя храната, която иска да сготви, в черни тенджери на балкона си за няколко часа. "В слънчеви дни парче риба може да се сготви за около час, а за парче пилешки гърди ще отнеме около час и половина", казва тя.

За да се сготви ориз и да се изпече торта, е необходима повече топлина, така че японката ползва специална печка. Тя използва огледала, за да концентрира слънчевата енергия в едно централно място, където става достатъчно горещо, за да се готви храна.


Кола с нулеви емисии


Нидерландски студенти изобретиха кола с нулеви емисии, която улавя въглерод, докато се движи. Въпреки че електрическите автомобили на практика не отделят въглероден диоксид, производството на батерии е силно замърсяващо.


Студентският автомобил има за цел да компенсира това с помощта на технология за улавяне на въглерод. Той разполага с два филтъра, които могат да уловят до 2 кг въглероден диоксид за 30 хил. км шофиране, изчислява екипът на Айндховен.


Забрана за реклама на месо


Нидерландският град Харлем през септември забрани рекламите на месо на обществени места - първа подобна мярка в света.


Забраната, която се очаква да влезе в сила през 2024 г., има за цел да намали консумацията на месо и въздействието на климатичната криза. Тя ще се прилага за месо, което идва от широкомащабно промишлено земеделие.


Забрана за реклами на изкопаеми горива


Франция стана първата европейска държава, която забрани рекламите на изкопаеми горива съгласно нов закон за климата. Обявено на 22 август, законодателството забранява рекламирането на всички енергийни продукти, свързани с изкопаеми горива.


Рекламите за природен газ все още са разрешени засега, но нови правила ще бъдат въведени през юни следващата година.


Операция с нулеви емисии


Първата в света операция с нетни нулеви емисии беше извършена в Обединеното кралство през май, проправяйки пътя за по-устойчиви практики в здравеопазването.


Лекари от болницa в Уест Мидландс извършиха петчасова операция на рак на дебелото черво, която беше напълно въглеродно неутрална.


Въпреки че здравето на пациентите, разбира се, е приоритет, болниците имат изненадващо голям въглероден отпечатък. Националната здравна служба на Обединеното кралство отговаря за около 6 процента от общите емисии на въглероден диоксид в страната.


Интернет и климатичните промени: дигитален свят не е равносилен на зелен свят
Интернет и климатичните промени: дигитален свят не е равносилен на зелен свят

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK