Най-голямото находище на редки метали в Европа е открито в Швеция

Президентът и главен изпълнителен директор на шведската минна компания LKAB Ян Мостром и министърът на енергетиката на Швеция Еба Буш обявяват откритието в Кируна

© Reuters

Президентът и главен изпълнителен директор на шведската минна компания LKAB Ян Мостром и министърът на енергетиката на Швеция Еба Буш обявяват откритието в КирунаНай-голямото в Европа находище на редки елементи, които се използват за производството на различни предмети - от мобилни телефони до космически ракети, е открито в Швеция.


Шведската държавна минна компания LKAB съобщи в четвъртък, че е идентифицирала повече от 1 милион тона редкоземни оксиди в района на Кируна, в далечния север.


В момента в Европа не се добиват редкоземни елементи и според шведското правителство откритието ще позволи да се намали суровинната зависимост на ЕС от Китай. Смята се, че то ще е решаващо за реализирането на зеления преход, тъй като ще позволи да се отговори на повишеното търсене на електрически превозни средства и вятърни турбини.
Около 98% от редкоземните елементи, използвани в ЕС през 2021 г., са внесени от Китай.


Китай трупа стратегически резерви от редки метали
Китай трупа стратегически резерви от редки метали


Терминът "редкоземни елементи" се отнася до група от 17 химични елемента, които се използват за производството на редица продукти и инфраструктура, които са все по-важни за ежедневието. По оценки на САЩ глобалните запаси от такива изкопаеми възлизат общо на 120 млн. тона.


Кируна е най-северният град в Швеция, намиращ се на почти 1000 км северно от Стокхолм. Има около 23 хил. жители. През 2018 г. започва преместването му заради дестабилизиране на почвата след разширяването на мината за желязна руда, която се експлоатира от края на XIX в.

© Reuters

Кируна е най-северният град в Швеция, намиращ се на почти 1000 км северно от Стокхолм. Има около 23 хил. жители. През 2018 г. започва преместването му заради дестабилизиране на почвата след разширяването на мината за желязна руда, която се експлоатира от края на XIX в.


Редкоземните минерали са от съществено значение за много високотехнологични производствени процеси и се използват в електрически превозни средства, вятърни турбини, преносима електроника, микрофони и високоговорители. Очаква се търсенето им да нарасне пет пъти до 2030 г.


Добивът е както труден, така и потенциално вреден за околната среда.

"Литият и редкоземните елементи скоро ще бъдат по-важни от петрола и газа", каза миналата година еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.


Говорейки на пресконференция в четвъртък, шведският министър на енергетиката Еба Буш каза, че ЕС е "твърде зависим от други страни за тези материали".


Новооткритите суровини може да не достигнат до пазара преди 10-15 години, смята изпълнителният директор на минната компания LKAB Ян Мостром. Той добави, че компанията смята да подаде искане за лиценз за работа в мината през 2023 г. Процесите по издаване на разрешителни отнемат време поради оценки на риска за околната среда.


Пред Ройтерс Ерик Йонсон, старши геолог в отдела за минерални ресурси в Геоложката служба на Швеция, каза, че Европа в момента няма пълномащабен капацитет за обработка на редкоземни метали и за производство на междинни продукти.


"Така че ние също трябва да се съсредоточим върху цялата верига на стойността на тези метали, продукти като високоефективни магнити, които искаме да използваме за вятърни турбини или тягови двигатели в електромобили и т.н.", каза Йонсон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK