София е поискала помощ от Брюксел, за да внася повече азерски газ за ЕС

Румен Радев съобщи, че е представил на Илхам Алиев в София инициатива за увеличаване на преноса на азерски газ за Европа през газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария и Словакия. Двамата разговаряха при откриване на газовия интерконектор с Гърция на 1 октомври 2022 г.

© Юлия Лазарова

Румен Радев съобщи, че е представил на Илхам Алиев в София инициатива за увеличаване на преноса на азерски газ за Европа през газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария и Словакия. Двамата разговаряха при откриване на газовия интерконектор с Гърция на 1 октомври 2022 г.България, Унгария, Румъния и Словакия са поискали от Европейската комисия допълнително средства, за да развият енергийната си инфраструктура, така че да могат да внасят повече газ от Азербайджан. Това заяви унгарският министър Петер Сиярто след среща в Будапеща във вторник с азерския икономически министър Михаил Джабаров.


"Заедно с българите, румънците и словаците се обърнахме към Европейската комисия за предоставяне на финансова подкрепа за развитието на инфраструктурата в региона, необходима за получаване на допълнителен обем азербайджански газ по маршрута през Турция, България, Румъния, Унгария и Словакия към системата за енергийна сигурност Южна и Централна Европа", каза Сиярто цитиран от агенция "Интерфакс".


По думите му става дума за развитие на инфраструктурата, изграждане на нови и увеличаване на капацитета на съществуващи интерконектори.
Сиярто не е посочил поисканата от четирите държави сума, нито е уточнил финансовият инструмент, през който се очаква да бъдат предоставени средствата.


През октомври, когато беше в София за откриване на газовия интерконектор България - Гърция, азерският президент Илхам Алиев заяви, че Баку възнамерява поне да удвои износа на газ за Европа до 2027 г., като вече преговаря за разширяването на Трансанадолския (TANAP)и на Трансадриатическия (ТАP) газопроводи.


Азербайджан ще увеличи доставките на газ за Европа с 40%
Азербайджан ще увеличи доставките на газ за Европа с 40%

Преди дни на икономическия форум в Давос Алиев каза, че за да се увеличат доставките на газ за ЕС е необходимо да се увеличи броят на интерконекторите в Европа.


В края на септември 2022 г. президентът Румен Радев съобщи, че е представил на Илхам Алиев инициатива от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия, които предлагат да транзитират допълнителни 5 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан за ЕС по меморандума, подписан между Европейската комисия и Азербайджан през лятото.


Тогава Радев каза, че идеята има предимството да може да увеличи пренасяните количества, използвайки интегрираните газопреносни мрежи на четирите държави, вместо да се изчаква да се "инвестират значителни средства в разширяване и модернизацията на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор, особено в частта ТАP".


През юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Алиев подписаха в Баку меморандум за разбирателство за удвояване износа на азерски газ за Европа, като те достигнат 20 млрд. куб. м годишно до 2027 г.


Азербайджан започна да изнася газ за Европа от края на 2020 г. Договори за доставки имат България, Гърция, Румъния и Италия.


Европейската комисия предложи през пролетта план за намаляване на енергийната зависимост от Русия - RePowerEU, който сега се опитва да интегрира в Плановете за възстановяване и устойчивост на държавите, за да им помогне в кризата с цените на изкопаемите горива, засилила се след началото на войната в Украйна. Планът предлага средства за инвестиране в диверсифициране на източниците на енергия, икономии на потреблението и ускоряване на развитието на проекти за чиста енергия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK