Недостигът на лекарства в Европа не е "голямо събитие"

Според производителите причината за настоящия недостиг е намалялото търсене на лекарства по време на пика на COVID-19 пандемията, което ги е принудило да намалят продукцията си

© Reuters

Според производителите причината за настоящия недостиг е намалялото търсене на лекарства по време на пика на COVID-19 пандемията, което ги е принудило да намалят продукцията сиНедостигът на лекарства в Европа, особено на антибиотици и температуропонижаващи, не е голямо събитие, реши европейският лекарствен регулатор.


Според Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съществуващите мерки са достатъчни за справяне с недостига в краткосрочен план.


Обявяването на лекарствената криза като "голямо събитие" би позволило да се координира снабдяването с лекарствата на европейско ниво, а EMA - да разшири задълженията за докладване на наличности и проблеми от производителите на медикаменти.
EMA заяви, че е получила положителна обратна връзка от големите производители на амоксицилин - антибиотик, използван за лечение на бактериални инфекции и често предписван за ушни и гръдни инфекции при деца, за очаквани доставки през следващите седмици и месеци.


Агенцията добавя, че очаква търсенето на антибиотици да намалее с наближаването на пролетта.


Почти всички европейски държави в момента съобщават за недостиг на антибиотици, а липсите на амоксициклин датират от ноември.


Собствениците на аптеки: Липсват над 300 лекарства, включително и антибиотици за деца
Собствениците на аптеки: Липсват над 300 лекарства, включително и антибиотици за деца

Ръстът в търсенето на антибиотици е свързан с възобновяването на респираторните инфекции след две години на ограничения на COVID-19, които намалиха търсенето на антибиотици и производителите ограничиха производството им в световен план.


В сряда консорциум от пациентски групи и потребители писа до EMA, че не се прави достатъчно за справяне с недостига и че използването на алтернативни антибиотици намалява доставките на други лекарства. Те препоръчаха обявяването на кризата за "голямо събитие", за да се търсят решения на общо европейско ниво, а не всяка държава да решава едни и същи проблеми поотделно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK