ЕС обсъжда таван от $100 за руските петролни продукти

ЕС обсъжда таван от $100 за руските петролни продукти

© ReutersЕвропейската комисия предлага ЕС да определи таван на цените от 100 долара за барел за висококачествени руски петролни продукти като дизел и 45 долара за барел за продукти с отстъпка като мазут, съобщи "Ройтерс", преди по-късно в петък посланиците на страните членки да започнат да дебатират ограничението.


Таван върху сделките с руски петролни продукти трябва да влезе в сила от 5 февруари в съответствие със споразумение между страните от Г-7, към което ЕС се присъедини.


Руският петрол за ЕС намаля наполовина, започнаха триковете с танкери и посредници
Руският петрол за ЕС намаля наполовина, започнаха триковете с танкери и посредници


Таванът на цените на руските петролни продукти следва таван от 60 долара за барел, наложен на руския суров петрол на 5 декември като част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.
Макар вносът на петрол и петролни продукти в ЕС да е забранен по силата на санкциите, Г-7 искат да ограничат и глобалните приходи на Русия от износа на петрол, без да прекъсват световните доставки.


Таванът ще засегне сделките с руски петролни продукти, които са пренасяни с танкери на Съединените щати, Канада, Япония, Великобритания, Италия, Франция и Германия и ЕС или са застраховани от компании от тези държави.


Санкциите ограничават застрахователните и корабните компании да застраховат или превозват товари с руски суров петрол и петролни продукти, освен ако не са закупени на или под зададената максимална цена.


Ограничението от $60 за барел за суровия петрол вече е за преразглеждане, тъй като продажната пазарна цена на руския петрол вече падна малко под тавана. Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън каза в петък, че Съединените щати и ЕС ще са готови с корекцията до 5 февруари.


Може ли България да препродава ембаргов петрол: всички отговори за изключението от санкциите
Може ли България да препродава ембаргов петрол: всички отговори за изключението от санкциите

Тъй като България има изключение от санкциите за преработване на руски петрол, а служебното правителство обяви намерения да препродава продукцията на "Лукойл-Нефтохим", ЕС направи изрично тълкуване, според което износ на направени с руски петрол продукти може да има само за Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK