Швейцарски депутати настояват за забрана на символите и вещите, свързани с нацизма

Швейцарски депутати настояват за забрана на символите и вещите, свързани с нацизма

© Triumph of the Spirit/Yochai Hillel/Handout via REUTERSНацистко знаме, развяно на оръжейна борса, гербове на Третия райх, продавани онлайн... В това няма нищо ненормално за Швейцария, където излагането на показ и продажбата на предмети, свързани с нацизма, не са забранени, както в други европейски страни.


Нещата може да се променят, поне в кантон Женева. Местни депутати - и от левицата, и от десницата, представиха през януари текст, "забраняващ демонстрирането или носенето на символи, емблеми или каквито и да било други нацистки предмети в публичното пространство".


Те се надяват женевският парламент да приеме текста днес, когато е Международният ден, посветен на паметта на жертвите от холокоста, преди той да бъде утвърден от федералния парламент и с общонародно гласуване.
"Никакви мерки не са прекалено закъснели, за да се възпрепятства прокарването на нацистките идеи чрез тези вещи", заяви пред АФП либералният народен представител Алексис Барбей, подписал текста.


Търговията с тях е "подкрепа за една расистка и опасна за демокрацията идеология", добави друг сложил подпис депутат - Франсоа Льофор от Зелената партия, осъждайки "днешното патологично романтизиране" на нацизма.


Почти четвърт от младите нидерландци смятат Холокоста за мит или преувеличение
Почти четвърт от младите нидерландци смятат Холокоста за мит или преувеличение


За музеите и филмопроизводството, изглежда, са предвидени изключения.


"Символичното значение тук е твърде голямо, тъй като вече над двайсетина години различни политици от различни партии се опитват да забранят тези нацистки символи и предмети", коментира депутатът от радикалната дясна Швейцарска народна партия Томас Блези, автор на текста.


"Нацизмът няма място в Европа, няма място в Швейцария", увери пред АФП един от внуците на френския полковник Гастон дьо Бонвал, бивш адютант на генерал Де Гол.


Арестуван от Гестапо през 1943 г., той бил изпратен за около две години в Маутхаузен. Близо 200 000 затворници, към половината от които загинали от глад, болести, в газовите камери или екзекутирани, са минали през този концлагер, освободен през май 1945 г.


"Превенцията не е достатъчна"


Преди 90 години, на 30 януари 1933 г., Адолф Хитлер е назначен за канцлер; в Швейцария се надигат все повече гласове, настояващи страната да се присъедини към европейските си съседки, които - например Германия, Белгия и редица източни държави като Полша, са забранили нацистката символика.


Във Франция законът забранява да се излагат на показ нацистки предмети, но не и продажбата им, при все че тя рядко се толерира.


В Швейцария "носенето и показването на нацистки символи в публичното пространство не е забранено, стига да не се придружава с послание или пропаганда на расистка или антисемитска идеология", обясни за АФП Йохан Гурфинкиел, генерален секретар на сдружението CICAD, представляващо еврейските общности и организации във френскоезичната част от алпийската страна.


Тази швейцарска "особеност" е улеснила събиранията на европейски неонацистки групировки, а и съвсем откритата търговия в интернет по-специално с униформи и други предмети, свързани с Третия райх, посочи той.

През последните години, по-специално по време на пандемията и здравните мерки, CICAD установи, че в Швейцария съществено се разраства използването на символи, свързани с нацизма или с Шоа, примерно на демонстрации.


С оглед банализирането на тези символи една депутатка внесе в края на 2021 г. законодателна инициатива на вниманието на Берн. В отговор федералното правителство увери, че най-доброто оръжие си остава "превенцията" и че "трябва да се приеме, че могат да бъдат изказвани внасящи смут идеи, дори ако мнозинството ги смята за шокиращи".


Подложено на натиск, то най-накрая възложи на Федералната съдебна служба да проучи необходимо ли е да се действа и какви са възможностите за това. През декември ведомството заключи, че да се забрани изрично използването на нацистки символи "по принцип е възможно, но създаването на нова норма би срещнало значителни юридически пречки".


След това, на 12 януари, правната комисия към долната камара на федералния парламент подкрепи идеята за забрана.


Според Швейцарската федерация на израелитските общности (FSCI) e време да се действа: "Когато превенцията не е достатъчна, трябва да се намеси наказателното право." /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK