Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея

Оградата по българско-турската граница в района на КПП "Лесово"

© Надежда Чипева, Капитал

Оградата по българско-турската граница в района на КПП "Лесово"Европейската комисия смята за стена всяко гранично съоръжение, което препятства пресичането на границата, и не може да го финансира.


Това заяви неин говорител в петък по повод австрийската идея от бюджета на ЕС да бъдат извадени 2 млрд. евро за изграждане на стена по границата с на България и Турция, за да се намали миграционният натиск към Европа, което се посочва от Виена като пречка за приемането на България и Румъния в Шенген.


Говорителят посочи, че "фиксирана инфраструктура, която държи хората навън, за нас е стена, независимо дали е направена от тухли или от друг материал".
Коментарът беше предизвикан от изявлението на комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон в четвъртък, че Европейската комисия няма да финансира изграждането на ограда на българско-турската граница, и изпратено също в четвъртък писмо на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен до европейските лидери, в което се допуска финансова помощ за изграждане на инфраструктура.


Говорителят заяви, че между двете няма противоречие и че под инфраструктура се разбира помощ за подобряване на охраната по граници като системи за видеонаблюдение, изграждане на наблюдателни кули, поддръжка на ИТ оборудване, ремонт на гранични пунктове, за които Брюксел има готовност да даде пари от европейските фондове.


Новата града на гръцко-турската граница в района на Еврос, който граничи и с България

© Reuters

Новата града на гръцко-турската граница в района на Еврос, който граничи и с България


Такива наблюдателни вишки са финансирани с европейски средства в Гърция, каза говорителят на Европейската комисия.

"Не забравяйте, че държавите членки имат задължение независимо от вида на инфраструктурата, че хората, които търсят спасение в Европа, могат да дойдат и да регистрират молбите си за убежище", напомни говорителят, имайки предвид международното законодателство за бежанците.


Той посочи, че Европейската комисия винаги е помагала на държавите членки в управлението на границите си, да подобрят инфраструктурата си, но това не включва вдигането на стени.


Идеите на Фон дер Лайен за границите


В писмото си до европейските лидери председателят на Еврокомисията предлага различни инициативи, които да бъдат обсъдени от тях на извънредния Европейски съвет на 9 и 10 февруари, чиято основна тема е скокът на незаконните мигранти, които надвишиха броя на пристигналите с голямата миграционна вълна през 2016 г.


Председателят на комисията посочва четири области, в които да се вземат бързи мерки, докато ЕС приеме предложените през 2015 г. промени в миграционното си законодателство, които все още се блокират от някои държави членки.


Те са "укрепването на външните граници с координирано разполагане на ресурси на ЕС в стратегически точки", подобряването на процедурите за връщане на мигранти, които са получили отказ за бежанска закрила, подкрепа за държавите, изложени на най-силен миграционен натиск, и засилване на сътрудничеството с държави от Балканите и Северна Африка, през които преминават основните маршрути, и със страните, източник на мигранти.


Фон дер Лайен казва в писмото, че финансирането на "проектите за управление на границите и борба с контрабандата в Северна Африка и Западните Балкани ще надхвърлят половин милиард евро" тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK