Как културата на мълчанието помогна на мафиотския "бос на босовете" да се крие 30 години

Как културата на мълчанието помогна на мафиотския "бос на босовете" да се крие 30 години

© Carabinieri/Handout via REUTERSКогато Салваторе Каталано разбрал, че мафиотският бос Матео Месина Денаро е живял съвсем близо до къщата му в западния сицилиански град Кампобело ди Мацара, му прилошало.


Братът на Каталано, Агостино, бил полицай. Той загинал през 1992 г. при взрив на бомба, убила магистрата, подел война с мафията, Паоло Борселино - атака, за чието организиране според прокурорите Месина Денаро е помогнал.


"В сърцето и душата ми има гняв сега, когато знам, че той е бил тук и не съм го разпознал", казва Каталано пред "Ройтерс".
60-годишният Месина Денаро беше арестуван на 16 януари след 30 години укриване. Полицията смята, че той е прекарал голяма част от последната година на видно място в Кампобело ди Мацара, град с около 11 хил. жители, близо до къщата на майка му.


"Отпразнувахме ареста със семейството ми. Той е в затвора и сега ще подлежи на строги правила за задържане", допълва Каталано.


"Дори не се наложи да ползваме белезници": Арестът на най-издирвания мафиот в Италия
"Дори не се наложи да ползваме белезници": Арестът на най-издирвания мафиот в Италия


За последно било потвърдено, че Месина Денаро е видян, през 1993 г., което затруднило полицията да идентифицира най-търсения мъж в Италия. Той изглежда е живеел свободно в града, пазарувайки сам в местния супермаркет, заявиха властите.

Прокурорите казват, че преследването е било допълнително усложнено от необичайно силната лоялност от страна на членове на клана му в западната част на Сицилия.

Агенция "Ройтерс" е провела интервюта с десетки жители на Кампобело и на близкия му роден град Кастелветрано, както и с прокурори и полицаи, помогнали за издирването му.


Те разкриват трудностите, с които са се сблъскали следователите, опитвайки се да пробият мафиотската стена на "омертата" или "кодекс за мълчание", която беше разбита в други части на Сицилия, но която стоеше твърдо около Месина Денаро, наричан в италианската преса "последният кръстник".


Как културата на мълчанието помогна на мафиотския "бос на босовете" да се крие 30 години

© Igor Petyx/Handout via REUTERS


"Арестувах най-малко 200 души, свързани с него. Само един от тях реши да сътрудничи на правосъдието", казва Роберто Писчитело, прокурор, който опитвал да залови Месина Денаро от 1996 до 2008 г.


"В близките провинции Палермо и Агридженто петима от 10 арестувани стават ренегати", разказва той пред "Ройтерс" в дома си в Марсала.


В крайна сметка Месина Денаро беше предаден не от другите мафиоти, а изтощеното си тяло.


Фалшива самоличност


Полицията казва, че е успяла да залови Месина Денаро, след като научила от подслушани разговори на негови роднини, че е болен рак.


Отдавна имало подозрения, че той живее в родната си Сицилия, а щателна проверка на пациенти с рак в региона разкрила, че мъж на име Андреа Бонафеде е бил опериран в западния град Мадзара дел Вало по същото време, когато мобилният му телефон е бил активен в друга част на острова.


Разследващите приели това за "първото значимо потвърждение", че Месина Денаро може да се крие зад тази фалшива самоличност, показват съдебни документи, видени от "Ройтерс". Това подсказвало, че мъжът, подложен на операцията, не е истинският Андреа Бонафеде, за когото се предполагало, че носи телефона със себе си.


Как културата на мълчанието помогна на мафиотския "бос на босовете" да се крие 30 години

© Igor Petyx/Handout via REUTERS


Служителите локализирали пациента и научили, че той трябва да бъде подложен на рутинна химиотерапия в столицата на острова Палермо на 16 януари.


Полицаите обградили клиниката и връхлетели, след като пациентът пристигнал за прегледа си. Той веднага признал истинската си самоличност, но изглежда попарил всякакви надежди, че ще разкрие информация за престъпния си живот.

Според източник от правозащитните органи Месина Денаро казал на магистратите, когато за първи път се изправил пред тях: "Имам своя кодекс на честта", имайки предвид правилото на сицилианската мафия, много отслабнало през последните 30 години, да не се говори за организацията пред външни хора.

Мълчанието му означава, че следователите трябва да се опитат да сглобят, доколкото могат, картината за неговото укриване през всички тези години.


Първоначалният фокус на разследването им бил върху истинския Андреа Бонафеде, който нямал криминално досие.


Как културата на мълчанието помогна на мафиотския "бос на босовете" да се крие 30 години

© Igor Petyx/Handout via REUTERS


Бонафеде потвърдил, че познава Месина Денаро от времето, когато били млади, и признал, че е купил на мафиота апартамент в Кампобело ди Мацара, казаха прокурорите. Самият той е в ареста и не е коментирал публично случая.


Полицията разследва и неговия шофьор, Джовани Лупино, производител на маслини, който също няма полицейско досие. Той носел джобно ножче и бил изключил и двата си мобилни телефона, което според магистратите било опит да не бъде проследен.


Той твърди, че не е знаел за истинската самоличност на пътника.


Главният прокурор на Палермо Маурицио де Лучия каза пред "Ройтерс", че мъже като Бонафеде представляват "първата връзка" от матрицата на беглеца - тези, които подсигуряват основните му нужди.


Но той вярва, че неговата мрежа за подкрепа има дълбоки корени.


"Неговата територия му помагаше в продължение на много години. Разумно е да смятаме, че е получил защита от специалисти, предприемачи", отбелязва той.


Сред тези, които вече се разследват за предполагаемо подбуждане и подпомагане на боса, е неговият лекар Алфонсо Тумбарело. Адвокатът му изрази увереност, че клиентът му може да докаже невинността си.


Бизнес контакти


Магистратите казват, че са открили доказателства, че през годините Месина Денаро е посещавал Испания, Гърция и Австрия. Но основният фокус на неговите бизнес дейности била Западна Сицилия, което означава, че той вероятно е прекарвал голяма част от времето си на острова.


Десетки мафиоти на по-ниско ниво бяха арестувани в региона през годините, а това отслаби вътрешния кръг на Месина Денаро, за който магистратите казаха, че многократно е прекъсвал обещаващи следи, които са се надявали един ден да ги отведат до боса.


Парфюми и маркови дрехи са открити в скривалището на заловения мафиот Месина Денаро
Парфюми и маркови дрехи са открити в скривалището на заловения мафиот Месина Денаро


"(Но) не можехме да пожертваме справедливостта. Не можехме да оставим мафиотите на улицата", заявява пред "Ройтерс" прокурор Паоло Гуидо, който ръководи дългото преследване на боса през последните години.


Прокурорите поясняват, че шефът на мафията е изградил широк спектър от финансови интереси, които надхвърлят традиционните мафиотски интереси, помагайки му да създаде лоялна мрежа от професионалисти с бели якички.


Таен запис от 2013 г., направен в затвора, разкри, че бившият бос на босовете, Салваторе Риина "Звярът", се е оплакал, че някогашното му протеже инвестира в проекти за възобновяема енергия, вместо да се фокусира върху твърдо установените мафиотски дейности.


"В контекста на Сицилия тези, за които се смята, че създават работни места и възможности за правене на бизнес, получават консенсус, защита", казва полковник Антонело Парасилити Молика, който ръководи отдела за борба с престъпността на карабинерите в Палермо.


Кодекс за мълчание


Би Би Си разказва, че след ареста на Месина Денаро, полицията е разкрила три скривалища в Кампобело ди Мадзара, на 115 километра от Палермо и на 10 километра от родното му място Кастелветрано.


Той изглежда е бил редовен клиент на местния бар "Сан Вито", а съсед каза, че често са се поздравявали. Не е ясно дали се е бил оттеглил или все още е бил активен и се е занимавал с престъпни дейности.

Би Би Си отбелязва, че случаят с Месина Денаро показва, че културата на мълчание може да отслаби битката на държавата срещу организираната престъпност.

Маурицио Белакоза, адвокат и професор по право в университета LUISS в Рим, коментира, че Месина Денаро се е "възползвал изцяло от културата на мафията", за да остане незабелязан.
Пред Би Би Си той обяснява, че културата на мафията работи като комбинация от преплетени елементи: "От широко разпространеното присъствие на мафията на територията до оскъдно или никакво сътрудничество с разследващите от страна на обществото, до вкоренен кодекс на мълчание, особено в малки градове и предградия, където държавата често се възприема като отсъстваща."

Мълчанието обаче не означава непременно съгласие.


Пипалата на мафията се простират дълбоко в сицилианското общество. Страхът и старият кодекс на мълчанието са все още вкоренени.


"Сдружението в мафиотски стил работи по много прост начин: насилието и сплашването предизвикват състояние на подчинение и "омерта" у замесените", казва Белакоза, допълвайки, че "по същество мафията използва страха, за да постигне целите си.


На пресконференцията, дадена от полицията след ареста, прокурорът от Палермо Маурицио де Лучия каза, че Месина Денаро вероятно е бил подпомогнат от "мафиотската буржоазия" - визирайки местни специалисти, предприемачи и политици.


Това показват арестите през годините на хора, смятани за близки до Месина Денаро. Журналистът от Палермо Тулио Филипони посочва, че това са хора, които "са приели да живеят и да си сътрудничат с мафията, като са си затваряли очите, когато сътрудниците на мафията са се нуждаели от медицински прегледи, оценки или управление на активи".


Установено е, че тази местна мрежа е помагала на мафиота, перейки парите му, допълва Филипони. "Всеки сицилианец знае, че мафията съществува... (и) има силата да влияе на обществото и да упражнява контрол над територията."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK