"Най-опасната жена в Европа" действа предпазливо през първите 100 дни на власт

Джорджа Мелони

© Reuters

Джорджа МелониПреди италианският лидер националист Джорджа Мелони да спечели властта през септември, германското новинарско списание Stern я постави на корицата си със заглавието: "Най-опасната жена в Европа".


Опасенията бяха толкова големи, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи едва прикрита заплаха, че разполага с "инструментите" да се справи с Италия, ако тя се отклони от демократичния път, пише "Ройтерс".


Но почти 100 дни, след като Мелони встъпи в длъжност начело на най-дясното правителство в Италия след Втората световна война, тези опасения до голяма степен се стопиха.

Въпреки нейните неофашистки политически корени и често пламенна реторика, Мелони избра предпазливостта пред конфронтацията у дома и в чужбина, насърчавайки статуквото, вместо да рискува да подклажда напрежение или финансови кризи с радикална реформа.

"Видяхме нещо като метаморфоза", казва София Вентура, професор по политически науки в университета в Болоня.
"Тя е по-умерена в коментарите си, отколкото когато беше в опозиция, и ясно разбра, че трябва да промени профила си, за да бъде надежден международен лидер", допълва Вентура.


И съюзници, и противници казват, че съществена причина за предпазливия ѝ подход са парите - или по-скоро липсата им.


Италия има третия по големина държавен дълг (почти 150% от БВП) в развития свят след Япония и Гърция, а драматичното оттегляне на Лиз Тръс, която напусна поста британски министър-председател само два дни преди Мелони да встъпи в длъжност, разкри опасностите от противопоставянето на финансовите пазари.


"Това, което се случи в Обединеното кралство, показва... колко предпазливи трябва да бъдем с комбинацията от фискална и парична политика", каза тогава еврокомисарят Паоло Джентилони, бивш италиански премиер.


Жизненоважни фондове


Допълнителен натиск върху Мелони оказва зависимостта на Италия от фонда за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Според плана Рим трябва да получи около 190 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми, стига да изпълни поредица от реформи, договорени с предишната администрация, ръководена от Марио Драги.

В желанието си да избегне всякакви недоразумения, първото пътуване на Мелони в чужбина в качеството ѝ на министър-председател, беше при Фон дер Лайен в Брюксел, за да я увери, че Италия ще изпълни задълженията си, въпреки резервите, които тя изрази преди избора ѝ.
"Би било немислимо Мелони да рискува да изпусне тези пари. Провалът би бил трагедия", казва Даниеле Албертаци, професор по политически науки в университета в Съри. "Тя се държеше по единствения начин, по който можеше", допълва той.


Единственият ѝ сблъсък с европейски лидер дойде три седмици след началото на мандата ѝ, когато френският президент Еманюел Макрон разкритикува Италия за отказа ѝ да позволи на спасителен кораб с над 200 мигранти да акостира в нейните пристанища. Вместо това корабът се отправи към Франция.


Правителствен източник в Рим каза, че спорът е бил предизвикан от недоразумение. PR екипът на Мелони решил, че Макрон се е съгласил да приеме кораба и му благодарил в "Туитър". Всъщност, по думите на източника, той не го е бил направил и помислил, че Рим се опитва да го манипулира.


Урсула фон дер Лайен и Джорджа Мелони

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и Джорджа Мелони


Според служители двамата впоследствие са се разбрали.


Дипломат от ЕС, който отказа да бъде назован, каза, че Мелони, която преди това бълваше яростен евроскептицизъм, все още опитва да стъпи на крака в Европа и очевидно действа благоразумно.


Същата предпазливост е очевидна и у дома.


Дългосрочни планове


Нейната коалиция все още не е представила някаква голяма реформа, a оскъдният ѝ първи бюджет пренебрегна много скъпо-струващи предизборни обещания. Правителството също така премахна мярка за облекчаване на акцизите, която беше в сила за горивата от март 2022 г., въпреки че преди обеща да премахне изцяло данъка.


Засега италианското общество приветства благоразумието на Мелони, като подкрепата за нейната партия "Италиански братя" се покачи над 30% в социологическите проучвания при 26% на изборите през септември - над три пъти повече от подкрепата за нейните коалиционни партньори "Лига" и "Форца Италия".

В страната, измъчвана от политически бури, трите управляващи партии избегнаха големи вътрешни борби и прогнозират, че ще изкарат заедно пълен петгодишен мандат - нещо, което се е случвало само веднъж след Втората световна война.
Според поддръжниците им това означава, че могат да не бързат с реформите, като например въвеждането на управление в президентски стил.


"Ние работим по програма, разпределена в продължение на пет години, без да се тревожим, че трябва да постигнем моментално резултати", каза Джовани Донцели, ръководител на организацията в "Италиански братя", пред "Ройтерс".


Зад кулисите се появяват някои промени, като десният блок започва да назначава свои собствени служители на ключови позиции, докато планирана ревизия в Министерството на финансите може да даде на Мелони и нейните съюзници повече власт да оформят контролирани от държавата субекти.


Но превъзходството в социологическите проучвания на Мелони над партньорите ѝ, които в различни моменти преди това са ръководили консервативния блок, може да създаде търкания, като "Лига" и "Форца Италия" едва ли ще приемат да играят ролята на младши партньор за дълго.


Вероятна причина за несъгласие може да стане стремежът на "Лига" да даде на своите северни бастиони по-голяма автономия, включително по-силна дума за това как да се харчат техните данъци. Подобна реформа не се оценява добре от "Италиански братя", които се страхуват, че може да навреди на избирателите в централните и южните региони.


"Регионалната автономия ще създаде на Мелони много проблеми", прогнозира Албертаци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK