Недостиг на лекарства в Европа: голям ли е проблемът и какви решения се търсят

Недостиг на лекарства в Европа: голям ли е проблемът и какви решения се търсят

© Лили ТоушекКогато се чувствате зле, последното нещо, което искате да правите, е да обикаляте от аптека на аптека в търсене на основни лекарства като сироп за кашлица и антибиотици. И все пак много хора в Европа - изправени пред особено тежък сезон на зимните болести - трябва да правят точно това.


От края на 2022 г. страните в ЕС съобщават за сериозни проблеми при снабдяването с някои важни лекарства, като повечето от тях в момента изпитват недостиг.


Колко лоша е ситуацията и най-вече какво се прави по въпроса? "Политико" обобщава основните моменти.


Колко е голям проблемът с недостига?
В проучване на групи, представляващи аптеки в 29 европейски държави, включително страни - членки на ЕС, както и Турция, Косово, Норвегия и Северна Македония, почти една четвърт от държавите съобщават за недостиг на над 600 лекарства, а 20 процента съобщават за недостиг на 200 - 300 лекарства. Три четвърти от страните заявяват, че недостигът е по-голям тази зима, отколкото преди година. Групи в четири страни отбелязват, че недостигът е бил свързван със смъртни случаи.


Тази картина е подкрепена от данни от регулаторните органи. Белгийските власти съобщават за недостиг на близо 300 лекарства. В Германия този брой е 408, докато в Австрия повече от 600 лекарства не могат да бъдат купени в аптеките в момента. Списъкът на Италия е дори по-дълъг - с включени над 3 хил. лекарства, въпреки че много от тях са различни формулировки на едно и също лекарство.


Кои лекарства са засегнати?


Има недостиг на антибиотици - особено на амоксицилин, който се използва за лечение на респираторни инфекции. Други групи лекарства, включително сироп за кашлица, парацетамол за деца и лекарства за кръвно налягане, също са дефицитни.


Защо се случва това?


Наблюдава се комбинация от повишено търсене и намалено предлагане.


Сезонните инфекции - преди всичко грип и респираторен синцитиален вирус (RSV) - започнаха рано и са по-силни от обикновено. Има и необичайна епидемия от стрептококови ангини при децата.

Експертите смятат, че необичайно високото ниво на активност на болестите е свързано с по-слабата имунна система на хората, която заради локдауните по време на пандемията е отвикнала от заобикалящата ни в ежедневието смесица от микроби. Тази тежка зима след няколко тихи години (като изключим COVID-19) хвана производителите на лекарства неподготвени.

Инфлацията и енергийната криза също натежаха върху фармацевтичните компании, като се отразиха на предлагането.


Миналата година Centrient Pharmaceuticals, нидерландски производител на активни фармацевтични съставки, каза, че заводът му произвежда една четвърт по-малко продукция отколкото през 2021 г. поради високите енергийни разходи. През декември InnoGenerics, друг производител от Нидерландия, беше спасен от правителството, след като обяви фалит, за да запази фабриката си отворена.


Резултатът според Sandoz, един от най-големите производители на европейския пазар на генерични лекарства, е особено "обтегната ситуация при доставките".


Говорител каза пред "Политико", че други причини включват недостиг на суровини и ограничения на производствения капацитет. Sandoz е в състояние да задоволи търсенето в момента, но е "изправен пред предизвикателства".


Как реагират правителствата?


Някои страни натискат спирачките на износа, за да защитят вътрешните доставки.


През ноември гръцкият лекарствен регулатор разшири списъка с лекарства, чиято препродажба в други страни - известна като паралелна търговия - е забранена. Румъния временно спря износа на някои антибиотици и болкоуспокояващи за деца. Миналата седмица Белгия публикува указ, който позволява на властите да спрат износа в случай на криза.


Тези мерки обаче може да имат и странични ефекти. В писмо до гръцкия здравен министър Танос Плеврис европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду го помоли да вземе предвид ефекта от забраните върху трети страни. "Държавите членки трябва да се въздържат от предприемане на национални мерки, които биха могли да засегнат вътрешния пазар на ЕС и да попречат на достъпа до лекарства за нуждаещите се в други държави членки", пише Кириакиду.


Здравното министерство предлага законодателни промени срещу недостига на лекарства
Здравното министерство предлага законодателни промени срещу недостига на лекарства


Правителството на Германия обмисля законова промяна, за да облекчи изискванията за обществени поръчки, които в момента принуждават здравните застрахователи да купуват лекарства там, където са най-евтини, концентрирайки доставките в ръцете на няколко от най-конкурентните по отношение на цените производители.


Новият закон ще накара клиентите да купуват лекарства от множество доставчици, включително по-скъпи, за да има по-голяма надеждност при доставките.


Нидерландия наскоро въведе закон, изискващ от доставчиците да поддържат шестседмични запаси, за да преодолеят недостига, а в Швеция правителството предлага подобни правила.

В Германия президентът на Германската медицинска асоциация стигна дотам, че призова за създаването на неофициални пазари за лекарства, където хората биха могли да дават своите неизползвани медикаменти на пациенти, които се нуждаят от тях.

А във Франция и Германия фармацевтите са започнали да произвеждат свои собствени лекарства - въпреки че е малко вероятно това да доведе до голяма промяна предвид степента на недостига.


Може ли ЕС да реши проблема?


На теория ЕС трябва да е по-готов от всякога да се справи с криза в целия блок. Наскоро той обнови законодателството си, за да се справи със здравни заплахи, включително с липсата на фармацевтични продукти. EMA получи разширени правомощия за наблюдение на недостига на лекарства. Създаден е и изцяло нов орган, Органът за здравна готовност и реакция при извънредни ситуации (HERA), с правомощията да излиза на пазара и да купува лекарства за целия блок.

Но засега това не се случва. За да може HERA да действа, най-малко четири държави от ЕС трябва да се присъединят към програма за закупуване, но нито една страна все още не е поискала да активира тази процедура, каза говорител на ЕС.


Това може би не е изненадващо. Опитите за координиране на покупките на по-евтини генерици по време на пандемията бяха толкова бавни и бюрократични, че страните почти ги изоставиха, предпочитайки да правят свои собствени покупки на свободния пазар.


Работната група за недостига към Европейската агенция по лекарствата може да реши в четвъртък дали да препоръча на Комисията да обяви недостига на лекарства за "голямо събитие" - официална квалификация, която ще предизвика някои (ограничени) действия в целия ЕС. Ръководната група на EMA за недостига ще има правомощията да изисква данни за запасите от лекарства и производствения капацитет от доставчиците и да издава препоръки как да се смекчи недостигът.


Но все още не всички са съгласни, че ситуацията е толкова лоша.


При изява пред здравната комисия на Европейския парламент висшият здравен служител на комисията, Сандра Галина, каза, че иска да "отхвърли в известна степен идеята, че има огромен недостиг", и заяви, че има алтернативни лекарства, които могат да се използват.


Други вярват, че ситуацията ще се подобри с времето. "Мисля, че ще се оправи, но това зависи от пика на инфекциите", каза Адриан ван ден Ховен, генерален директор на лобито за генерични лекарства "Лекарства за Европа". "Ако сме достигнали пика, доставките ще ни наваксат бързо. Ако не, вероятно сценарият няма да е добър."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK