България преговаря с Турция за доставки на газ за Скопие, Букурещ и Кишинев

Официално откриване "Турски поток" през януари 2020 г., на което присъстваха тогавашният български премиер Бойко Борисов и президентите на Русия, на Турция и на Сърбия Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич. "Турски поток" беше построен, след като мегапроектът "Южен поток" беше изоставен от България под силния натиск на ЕС снимки: Кремъл

© NA

Официално откриване "Турски поток" през януари 2020 г., на което присъстваха тогавашният български премиер Бойко Борисов и президентите на Русия, на Турция и на Сърбия Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич. "Турски поток" беше построен, след като мегапроектът "Южен поток" беше изоставен от България под силния натиск на ЕС снимки: КремълБългария и Турция обсъждат въпроса за доставките на газ за Северна Македония, Румъния и Молдова по предложения от Русия газов хъб в Турция, съобщава Анадолската агенция, цитирана от "Интерфакс".


Президентът Владимир Путин предложи през октомври руският газ да стига до ЕС от хъб в Турция, който да бъде захранван с доставки под Черно море, след като газопроводите "Северен поток" под Балтийско море станаха неизползваеми сред серия подводни експлозии.


Идеята на Кремъл беше приветствана от турския президент Реджеп Ердоган, който почти веднага съобщи, че е наредил да започне проучване в турската област Тракия за нуждата от изграждането на съоръжения.


Газовият хъб на Путин в Турция – стара идея, ненужна и по-скоро мъртвородена
Газовият хъб на Путин в Турция – стара идея, ненужна и по-скоро мъртвороденаАнадолската агенция съобщава още, че на 14-15 февруари в Истанбул ще се проведе газовата среща (Istanbul Gas Summit) с участието на страни - производители на газ, от Близкия изток, Средиземноморието и Централна Азия, както и потребители от Европа.


ЕС не е коментирал официално руския алтернативен маршрут, но намаляването на зависимостта от руските доставки на газ е водещ приоритет на фона на намалелите доставки от началото на войната в Украйна. Към края на 2022 г. Брюксел съобщи, че потреблението на руски природен газ е намаляло с 20% от началото на войната в Украйна.


Главният изпълнителен директор на италианската енергийна компания Eni Клаудио Дескалци заяви миналия октомври, че реализирането на руската идея е невъзможно със сегашната инфраструктура за пренос на природен газ и че ще е необходимо изграждането на нови газопроводи, което ще оскъпи доставките..


От 2023 г. в ЕС влиза в сила забрана за финансиране с европейски средства на проекти за пренос на природен газ, като те няма да могат да бъдат селектирани като проекти от общ интерес за ЕС и да получават ускорено разрешителни и финансиране.


Според идеята на Владимир Путин хъбът ще се захранва с руски газ през тръбите, които трябваше да са част от нереализирания газопровод "Южен поток" под Черно море и през територията на България. Москва ги изгради в пълен обем, но след изоставянето на проекта беше построен "Турски поток", който е с два пъти по-малък капацитет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK