Седем страни от ЕС предупреждават Брюксел за надпревара за субсидии със САЩ

Збинек Станюра

© EU Council

Збинек СтанюраСедем държави членки на Европейския съюз от северната и източната част на блока са писали до Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия, за да отправят предупреждение срещу надпреварата за субсидии със Съединените щати, съобщи чешкото финансово министерство, цитирано от "Ройтерс".


Министерството потвърди излязла по-рано информация в списание "Шпигел", според която финансовите министри на Естония, Финландия, Австрия, Ирландия, Чешката република, Дания и Словакия са писали на Домбровскис, заявявайки, че твърде широкообхватна финансова подкрепа за компаниите, "неоправдана от ясни пазарни проблеми", може да доведе до опасна "надпревара за субсидии".


Чешкият министър на финансите Збинек Станюра също каза, че би било погрешно да се "ескалира търговска война със Съединените щати".
"Въвеждането на ответни протекционистки мерки ще застраши фискалната стабилност на страните от ЕС и ще доведе до смущения на вътрешния пазар", заяви Станюра в "Туитър".


Според него "трябва да намерим с американската страна компромисно решение, което ще поддържа справедлива конкурентна среда".


През декември ЕС заяви, че ще адаптира правилата си за държавна помощ, за да предотврати изтичането на инвестиции, предизвикано от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. В Европа има опасения, че този пакет, предоставящ 369 милиарда долара за субсидиране на местното "зелено производство", може да примами бизнеса от ЕС и да постави в неблагоприятно положение европейските компании.


Съгласно проектозакон, до който в. "Файненшъл таймс" е получил достъп, Европейската комисия трябва да разхлаби допълнително правилата за подкрепа на инвестициите в нови производствени съоръжения в зелени сектори, включително чрез създаване на данъчни облекчения. Част от 800-те милиарда евро в европейския фонд за възстановяване "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU) също може да бъде пренасочена към данъчни кредити.


Предложените мерки, които все още предстои да бъдат финализирани и подлежат на промяна, са част от цялостен план на Брюксел в отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията, провокирал редица предупреждения, че европейски компании може да се насочат към САЩ, за да се възползват от субсидиите.


Членките на ЕС са разделени по въпроса дали и за колко време да позволяват облекчени правила за държавна помощ. Някои южноевропейски страни предупреждават, че има риск за свободната конкуренция в общността, тъй като непропорционално се подпомагат богати страни да наливат пари в собствените си компании.


Новият проектозакон последва неотдавнашно писмо на Маргрете Вестагер, еврокомисарят по конкуренцията, в което тя признава, че не всички страни имат еднакъв капацитет за предоставяне на помощи за бизнеса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK