Италия облекчи COVID-19 мерките за китайските туристи

Китайци чакат за подновяване на паспортите си, след като на 8 януари властите отмениха задължителната карантина след пътуване в чужбина и практически отговориха границите след три години политика за "нулев COVID"

© Reuters

Китайци чакат за подновяване на паспортите си, след като на 8 януари властите отмениха задължителната карантина след пътуване в чужбина и практически отговориха границите след три години политика за "нулев COVID"Италия, първата европейска държава, въвела проверки за COVID-19 за пътниците, пристигащи от Китай, съобщи, че ще облекчи мерките, като вместо задължителни ще прави тестове на случаен признак, съобщи "Ройтерс".


Нова заповед, подписана от министъра на здравеопазването Орацио Шилачи, нарежда пътниците от Китай да бъдат качвани на борда на самолета след отрицателен тест, като се казва, че допълнителни проби "на случаен принцип" могат да се правят и на летището след кацането.


На 28 декември Италия въведе задължителни тестове за COVID-19 и секвениране на вируса за пътници, идващи от Китай, заради скока на инфекциите в Китай след отказа на Пекин от политиката за "нулев COVID" в началото на месеца.
Заповедта влиза в сила от сряда и ще важи до края на февруари.


Позицията на Италия е в контраст с тази на Франция, която в събота удължи задължителните тестове за COVID-19 за пристигащите от Китай до 15 февруари.


Брюксел препоръчва идващите от Китай в ЕС да бъдат предварително тествани за COVID
Брюксел препоръчва идващите от Китай в ЕС да бъдат предварително тествани за COVID

Мащабът на епидемията в Китай и съмненията относно официалните данни накараха много страни, включително Съединените щати и Япония, да въведат тестване за идващите от Китай пътници.


След отпадането на задължителната карантина, изисквана от китайските власти след пътуване в чужбина, много държави се надяват на завръщането на китайските туристи, някога пазар на стойност 255 милиарда долара годишно в световен мащаб


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK