Брегрет или защо все повече британци вече съжаляват за Брекзит

Брегрет или защо все повече британци вече съжаляват за Брекзит

© ReutersНа 31 януари в полунощ преди три години Великобритания официално излезе от Европейския съюз след близо половин век в европейското семейство.


Премиерът Риши Сунак защити Брекзит като "огромна възможност", но Обединеното кралство отбеляза третата годишнина от раздялата в мрачно настроение. От една страна, заради социалната криза, през която преминава, а от друга, все повече британци съжаляват за това свое решение, обобщава Франс прес.


При това последната от поредица лоши новини дойде във вторник, когато : МВФ обяви, че Великобритания е единствената развита икономика, която ще влезе в рецесия тази година. МВФ очаква британската икономика да се свие с 0.6%. Дори Русия, която води война и е обект на строги санкции, според прогнозите ще увеличи своя брутен вътрешен продукт.
Икономически спад
.
От месеци инфлацията във Великобритания надхвърля 10%. Поскъпването на живота предизвика социално напрежение, като за сряда са насрочени безпрецедентни за последното десетилетие по мащаба си стачки в образованието и транспорта.


Брекзит изостри недостига на лекари в британската здравна служба
Брекзит изостри недостига на лекари в британската здравна служба


Британската политика също преживява бурни времена. През последната година се смениха трима премиери, : Северна Ирландия е без правителство, а Лондон се опитва, засега безуспешно, да убеди Брюксел да се съгласи на преразглеждане на статута на тази британска провинция.


Перспективата за излизане на Шотландия от Обединените кралство отново се появи на хоризонта, след като по-миналата седмица британското правителство блокира приет от шотландския регионален парламент закон, който улеснява юридическата промяна на пола за жителите на провинцията.


Великобритания отчете рекорд от мигранти въпреки Брекзит
Великобритания отчете рекорд от мигранти въпреки Брекзит


Въпреки обещанията за контрол по границите и ограничаване на имиграцията, все повече нелегални мигранти прекосяват Ламанша. Миналата година броят им е надхвърлил 45 хиляди.


45% вече съжаляват за развода


Обещанията, дадени от привържениците на Брекзит, британците да преоткрият свободата си след 47 години в ЕС също изглеждат далеч от сбъдването си.


На този фон коментатори започнаха да говорят за "Брегрет" (б. ред.:съжаление за Брекзит, игра на думи на английски). Общественото мнение, което дълго време беше разделено по въпроса, вече клони към това да съжалява за решението, което взе на референдума през 2016 г.


Според публикувано в понеделник проучване на общественото мнение, проведено от института "Ипсос", 45 процента от британците смятат, че Брекзит не отговаря на очакванията им, посочва Франс прес. За сравнение техният дял е бил само 28% преди две години. При това само 9% от анкетираните са доволни от постевропейското бъдеще на страната си.


"Огромни възможности"


Въпреки всички проблеми, премиерът Риши Сунак, който от самото начало е непоколебим привърженик на излизането от Европейския съюз, се опита да защити равносметката. "Ние постигнахме огромен напредък, възползвайки се от свободите, предоставени от Брекзит, за да се справим с предизвикателства за цели поколения", заяви Сунак.


Британският премиер, който в края на седмицата ще празнува 100 дни на поста, обеща да продължи да работи за това гражданите и компаниите да извличат предимства от излизането от ЕС.


Лондонското сити

© Reuters

Лондонското сити


В изявление по повод годишнината от "Даунинг стрийт" 10 подчертават" огромната възможност", която представлява Брекзит, особено за "растежа на британската икономика". То посочва по-конкретно създаването на свободни митнически зони и облекчаването на регулациите.


Брекзит е довел до недостиг на 330 хил. работници във Великобритания
Брекзит е довел до недостиг на 330 хил. работници във Великобритания

След шокиращият резултат от референдума на 23 юни 2016 г. и последвалите близо четири години политически сътресения, Брекзит стана реалност на 31 януари 2020 г.


Последва 9-месечен преходен период, представян от тогавашния премиер Борис Джонсън като "коледен подарък", позволил да бъде избегнат Брекзит без сделка - вариант, който бе размахван като апокалиптичен сценарий, синоним на "брутален развод" и икономически хаос.


Три години по-късно, икономическите щети са налице, макар да трябва да се признае, че ситуацията бе влошена от пандемията и войната в Украйна. Според официални прогнози излизането от Европейския съюз ще свие британската икономика с 4% в дългосрочен план.
Великобритания се разграничи от основния си икономически партньор, от който внася голямата част от храните, които потребява. Привържениците на Брекзит обещаваха по-малко имигранти и повече работни места за самите британци. Вместо това недостигът на работна ръка се влоши, тъй като за гражданите на ЕС вече е по-трудно да се установят в страната.
Вече няма връщане назад, дори за водещите политически партии във Великобритания, включително за лейбъристите, които имат двуцифрена преднина в социологическите допитвания по-малко от две години преди следващите редовни парламентарни избори.
Опитващ се да се разграничи от своето минало на противник на Брекзит, лидерът на основната опозиционна сила в Обединеното кралство Киър Стармър уверява, че връщането в ЕС не фигурира в неговите планове, тъй като страницата е затворена. В същото време Стармър си е поставил за цел да подобри отношенията на Лондон с Брюксел, отровени от въпроса за Северна Ирландия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK