Великобритания стачкува: Сунак се изправя пред най-масовите от десетилетия стачки

Великобритания стачкува: Сунак се изправя пред най-масовите от десетилетия стачки

© ReutersВеликобритания днес се изправя пред най-масовите координирани стачни действия от десетилетия насам. Служители от сектори на цялата икономика ще прекъснат работа в опит да получат увеличение на заплатите, които да отразяват по-добре двуцифрената инфлация, пише "Ройтерс".


Здравните работници освен това за пръв път ще предприемат координирани действия на 6 февруари, в деня, когато се очакват най-масовите стачки във финансираната от държавата Национална здравна служба на Великобритания.


Кой стачкува на 1 февруари?


Учители
Учителите от Националния образователен синдикат (NEU) в Англия и Уелс ще проведат първия от няколко дни на стачни действия, които ще засегнат 23 400 училища.


Недоволни от заплатите, учители се включват в най-масовите от десетилетия британски стачки
Недоволни от заплатите, учители се включват в най-масовите от десетилетия британски стачки


NEU, най-големият образователен синдикат във Великобритания, с около 500 хил. членове, заяви, че правителството им е предложило 5% увеличение на заплатите, което според него се равнява на намаление на възнагражденията.


Университетски персонал


Повече от 70 хил. служители в 150 университета, представлявани от Съюза на университетите и колежите, ще стачкуват заради спор за заплащането, заявявайки, че тази година са имали увеличение от 3%, наложено след повече от десетилетие на увеличение на възнаграждението под инфлацията.


Машинисти


Хиляди машинисти от синдикатите ASLEF и RMT ще проведат първия от два дни на стачни действия, след като отхвърлиха предложение за заплащане.


Държавни служители


Повече от 100 хил. служители от профсъюза PCS в държавните служби и публични органи ще участват в еднодневна стачка.


Сред тях ще са служители от министерствата на транспорта, образованието, на труда и пенсиите, на здравеопазването и социалните грижи и на вътрешните работи.


Службата Национални магистрали, Агенцията за морска и брегова охрана, Службата за национална статистика и Агенцията за стандарти на водачи и автомобили са сред другите засегнати органи. Услуги, като шофьорски изпити например, могат да бъдат засегнати, предупреди правителството.


Кой ще стачкува на 6 февруари?


Служителите в бързата помощ


Служителите в бързата помощ от профсъюзите Unite и GMB предприемат нова вълна от действия, започваща на 6 февруари заради продължаващ спор за заплащането.


GMB обяви, че повече от 10 хил. служители в Англия и Уелс, включително парамедици, асистенти за спешна помощ и оператори на повиквания, ще стачкуват на 6 и 20 февруари и на 6 и 20 март.


Една много болна здравна система: какво става с британското здравеопазване
Една много болна здравна система: какво става с британското здравеопазване


Unite каза, че служителите на бързата помощ в Англия ще стачкуват на 6, 17, 20, 22 февруари, 6 и 20 март, като членовете в различни региони ще протестират в различни дни.


Медицински сестри


Десетки хиляди медицински сестри в Англия ще започнат третата си вълна от действия, по 12 часа всяка, на 6 и 7 февруари заради липсата на напредък в преговорите за заплащане с правителството.


"Господин Разумен"


Работниците в държавния сектор стачкуват, разходите за живот се покачват и правителството е на ръба.


"Трудно е да не се забележат паралелите" между прословутата "Зима на недоволството" от 1978-79 г. и Великобритания през 2023 г., казва Робърт Сондърс, историк в Лондонския университет "Куин Мери", цитиран от "Политико".


"Зима на недоволството": Великобритания се готви за масови стачки
"Зима на недоволството": Великобритания се готви за масови стачки

Разбира се, сравнението стига само дотук. През 70-те години на миналия век лейбъристкото правителство беше това, което се сблъска с профсъюзите във вълна от стачки, засягащи всичко - от доставките на храна до погребалните услуги, докато консерваторите на Маргарет Тачър бяха в опозиция и чакаха своя шанс.


Въпреки че сега всеки сектор има свои собствени причини да предприеме действия, много от стачкуващите са обединени от една обща причина - стагнацията на заплащането на фона на все още високата инфлация.


Риши Сунак

© Reuters

Риши Сунак


Сунак досега се опитваше да се представи като "господин Разумен", подчертавайки, че неговата "врата е винаги отворена" за работниците, но предупреждавайки, че правото на стачка трябва да бъде "балансирано" с предоставянето на услуги. За тази цел той опитва да прокара отдавна обещаното законодателство за налагане на минимални стандарти за обслужване в сектори, засегнати от стачни действия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK