Три години по-късно: какъв е ефектът от Брекзит върху британската икономика

Три години по-късно: какъв е ефектът от Брекзит върху британската икономика

© ReutersИзминаха три години, откакто Обединеното кралство напусна Европейския съюз.


Последвалата пандемия, а след това и енергийната криза, затрудняват оценката какво точно е било въздействието на Брекзит.


Последните данни говорят за удар по икономиката - но по някои неочаквани начини, пише Би Би Си.


Търговия
Тъй като Обединеното кралство се оттегли от единния пазар и митническия съюз през 2021 г., компаниите, търгуващи с ЕС, се сблъскаха с нови правила, нова документация и нови проверки на някои стоки.


Това породи страхове какво ще се случи с търговията на стойност 550 млрд. паунда между Обединеното кралство и най-близкия му търговски партньор.


В началото имаше спад в количеството, което Обединеното кралство изнасяше за ЕС. След като първоначалните проблеми бяха решени, обемите на търговията се възстановиха до нивата отпреди пандемията, според официалните данни. Но може да се твърди, че търговията можеше да нарасне повече, ако не беше Брекзит.


Според скорошно проучване на Британската търговска камара сред 500 фирми, повече от половината от тях все още срещат трудности с новата система. Бюрокрацията може изобщо да е възпряла някои малки износители. Анализ показва, че разнообразието от стоки, които се изнасят от Великобритания, е намаляло.


Подобно нещо се случи и с вноса - обемите се възстановиха до нивата отпреди пандемията. Но учени от Лондонското училище по икономика посочват, че цените на храните, внасяни от ЕС - като домати или картофи - са се повишили, може би с цели 6% през 2020 г. и 2021 г., преди скорошния скок на инфлацията.


От друга страна, това улесни конкуренцията на местните производители на храни.


А каква е по-голямата картина?

Повечето нации преминаха през срив на международната търговия в разгара на пандемията. Оттогава останалите страни от Г-7 преживяха възстановяване на търговията, в сравнение с размера на техните икономики по начин, който не се наблюдаваше в Обединеното кралство.

Ако се разгледа търговията на Обединеното кралство с останалия свят, както и търговията с ЕС, като цяло тя е намаляла спрямо размера на британската икономика. Търговията не се е възстановила след пандемията толкова бързо, колкото в други големи страни, тя е станала по-малко важна като принос за просперитета.


Търговски сделки


Бяха сключени общо 71 търговски сделки, което е бърз напредък, но по-голямата част от тях просто възпроизвеждат сделки, които Великобритания имаше, когато беше част от ЕС.


Обединеното кралство подписа нови споразумения с Австралия и Нова Зеландия - но се очаква те да осигурят само малък тласък на търговията и дори това ще отнеме няколко години. Освен това те са противоречиви - някои фермери в Обединеното кралство се опасяват, че ще претърпят загуби.


Все още се водят преговори с Индия и членове на транстихоокеанското партньорство. Те отнемат повече време, отколкото предишните министри се надяваха - но анализаторите смятат, че по-бавните действия може действително да доведат до по-изгодни споразумения.


Търговските сделки с някои от най-големите играчи, като САЩ и Китай, все още се изплъзват.


Инвестиции


Това колко фирми избират да харчат за фабрики, обучение, оборудване и технологии също се влияе от отношенията на Великобритания с ЕС.


Инвестициите обаче са в застой след референдума за Брекзит, тъй като бизнесът остава предпазлив за перспективите пред икономиката.


Инвестициите не бяха големи дори преди 2016 г., но ако бяха продължили тенденцията си отпреди референдума, анализ на мозъчния тръст "Обединеното кралство в променяща се Европа" предполага, че биха могли да са с около 25% по-високи, отколкото са сега.

Икономистите спорят как да обяснят тази разлика. Някои - включително Международният валутен фонд - предполагат, че несигурността около Брекзит, включително неуреденият въпрос с Протокола за Северна Ирландия, е възпряла поне някои разходи.

Подкрепящата Брекзит група, Briefings for Business, твърди, че данните са подвеждащи и че няма доказателства за свързан с Брекзит удар върху инвестициите.


Работни места


Излизането от ЕС доведе до промени и в правилата за свободно движение на работна ръка и въвеждане на имиграционна система, базирана на точки, което предизвика недоволство от някои неочаквани страни.


Главният изпълнителен директор на модната верига Next, лорд Улфсън, и шефът на Wetherspoons Тим Мартин подкрепиха Брекзит, но и двамата призоваха Обединеното кралство да приеме повече работници.

Проучване на мозъчните тръстове "Център за европейска реформа" и "Обединеното кралство в променяща се Европа" показа, че Брекзит е довел до недостиг от 330 хил. работници във Великобритания. Това може да е само 1% от общата работна сила, но сектори като транспорт, хотелиерство и търговия на дребно са особено силно засегнати.

Липсата на работници доведе до недостиг и увеличи сметките за клиентите. Някои коментатори твърдят, че този натиск ще убеди бизнеса да повиши уменията на персонала и да инвестира повече.


Междувременно в сектора на финансовите услуги 7 хил. работни места може да са били загубени, според доклад на Камарата на общините, но това е много по-малко от 70-те хиляди, за които преди имаше опасения.


Всичко, описано по-горе, допринася за една икономика, която се справя по-зле от своите партньори на фона на неотдавнашните катаклизми. Обединеното кралство е единствената голяма богата икономика, която остава по-малка, по-бедна, отколкото преди пандемията,и Брекзит може да е фактор, отбелязва Би Би Си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK