ЕС даде пари за още 15 км от магистралата до Сърбия

В момента от магистрала "Европа" е готов само участък от 32 км. Общата дължина на магистралата София - Калотина е 63 км. Изпълненият участък беше завършен през 2021 г.

© Надежда Чипева

В момента от магистрала "Европа" е готов само участък от 32 км. Общата дължина на магистралата София - Калотина е 63 км. Изпълненият участък беше завършен през 2021 г.Европейската комисия одобри в сряда 183 млн. евро за изграждане на участък от магистрала "Европа", която ще свърже околовръстния път на София с ГКПП "Калотина" на българско-сръбската граница.


Става дума за последните 15 км преди границата - от граничния пункт до Драгоман-изток. Парите идват от Кохезионния фонд на ЕС и са част от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 г.", съобщи Европейската комисия.


Магистралата с обща дължина 63 км има проектна скорост от 110 км/ч, с две ленти в посока и ширина 27 м.
От целия участък от общо 33.403 км, който се финансира с европейски средства, в експлоатация е една отсечка от 17 км - от Алдомировското блато до Опицвет. Тя представлява модернизация на съществуващия път I-8. Този участък включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.


Отсечката, която ще бъде изградена с европейски средства, е оцветена в синьо. В червено е вече използваното трасе на магистрала "Европа", построено с национално финансиране, а в зелено е участъкът, който все още не е започнат

© European commission (audiovisual service)

Отсечката, която ще бъде изградена с европейски средства, е оцветена в синьо. В червено е вече използваното трасе на магистрала "Европа", построено с национално финансиране, а в зелено е участъкът, който все още не е започнат


Останалите 16.456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от този на I-8. Той има кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина.


За последната част от магистралата - от Божурище до софийското село Мрамор, е обявена обществена поръчка.


Европейската комисия съобщава, че в резултат на изграждането на магистралата се очаква да се подобрят безопасността на движението и ще се намалят шумът и вредните емисии в градските райони, като отпаднат ограниченията за изпреварване и основният автомобилен поток бъде изведен от населените места.


Проектът ще увеличи капацитета на пътя, като го приведе в съответствие със стандартите за магистралите от Трансевропейската транспортна мрежа, от която проектът е част, като отсечка от "Ориент-Източносредиземноморския коридор".


Брюксел очаква след завършването на магистралата регионът да стане привлекателен за инвестиции.


През 2020 г. правителството на Бойко Борисов реши сега готовият участък между километър 15 и 48 да се финансира с пари от еврофондовете. Парите бяха пренасочени от изграждането на част от лот 3.2 на магистрала "Струма".


Миналата година пътната агенция съобщи, че участъкът от Калотина до Драгоман ще бъде завършен до края на септември 2022 г. Строителството му започна през февруари 2020 г. и забавянето беше обяснен с пандемията от COVID-19, както и с неприключили отчуждителни процедури.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK