Франция: където стачките са начин на живот

Франция: където стачките са начин на живот

© ReutersФранция стачкува срещу планираната пенсионна реформа. Французите правят това винаги щом не са съгласни с нещо. "В нашата култура първо е конфликтът, а чак след това идват преговорите", обяснява един френски професор, цитиран от Каролин Дила в статия за "Дойче веле".


Реми Бургиньон се усмихва, когато го питат защо има толкова много стачки във Франция, които толкова много хора подкрепят. Бургиньон е професор в университета Paris-Est-Créteil и специализира в гражданските движения и синдикатите.


Франция има една историческа особеност, обяснява Бургиньон - правото на стачкуване е гарантирано още 20 години преди правното признаване на синдикатите. "Първо идва правото на стачкуване, а чак тогава синдикатите. В нашата култура първо е конфликтът, а чак след това - преговорите", казва професорът.


Дори държавните служители могат да стачкуват
Правото на стачкуване съществува във Франция от средата на 19 век. Малко след края на Втората световна война, то е включено и в преамбюла на тогавашната конституция и до днес е конституционно право.


Във Франция всеки може да стачкува. Има само няколко изключения като например полицията и армията. Държавните служители обаче могат да стачкуват. Много французи се учудват, че в Германия например на държавните служители това не е позволено. Една от тях е Катрин да Силва, която е учителка и също участва в националната стачка на 19 януари.


"Много съм изненадана. Ние сме държавни служители, които трябва да учат децата да упражняват гражданските си права", казва да Силва. За нея е странно, че германските ѝ колеги нямат право да правят именно това.


Трудови или политически казуси?


Във Франция исканията на стачкуващите трябва да са пряко свързани с работата им - проблеми със заплащането, условията на труд и сигурността на работното място. Политическите стачки са забранени. Затова и сега ситуацията е сложна.


При настоящите стачки работодателите поемат финансовите загуби, въпреки че стачкуващите се бунтуват срещу политическа реформа - пенсионната. Самите работодатели нямат нищо общо с това, казва Бургиньон.


Пенсионна реформа във Франция? Мисията изглежда (почти) невъзможна
Пенсионна реформа във Франция? Мисията изглежда (почти) невъзможна

В този смисъл работодателите страдат от нещо, върху което те не упражняват пряк контрол. Тук се достигат лимитите на правото на стачкуване. И всеки би могъл да попита доколко е легитимна тази стачка.


Но има и друга гледна точка, уточнява Бургиньон. Все пак Франция има сравнително либерална дефиниция за стачка. В момента проблемът е ясно свързан с работата - с това, че на хората ще им се наложи да работят до по-късна възраст. Това е сива зона.


Мнозинството подкрепя стачките


Според професор Бургиньон пенсионната реформа повдига и един много по-мащабен въпрос - този за социалната справедливост. Това е и една от многото причини протестите да са толкова агресивни и защо синдикатите призовават към демонстрации. Поне засега.


Мнозинството от френските граждани подкрепят протестите, които се противопоставят на вдигането на пенсионната възраст на 64 години. Според проучване, поръчано от френския телевизионен канал BFMTV, 57% от французите няма да имат нищо против, ако протестите блокират изцяло публичния живот.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK