Чехия спира проверките по границата със Словакия, мигрантите намалели

За първи път от влизането си в Шенген Чехия въведе проверки по границата си със Словакия през септември заради големия брой незаконни мигранти. Това предизвика силно недоволство в Братислава, а Австрия и Германия последваха примера на Прага

© Reuters

За първи път от влизането си в Шенген Чехия въведе проверки по границата си със Словакия през септември заради големия брой незаконни мигранти. Това предизвика силно недоволство в Братислава, а Австрия и Германия последваха примера на ПрагаЧешката република ще прекрати проверките по границата със Словакия от 4 февруари, след като потокът от мигранти в страната намаля, съобщи в сряда вътрешният министър Вит Ракушан, цитиран от Ройтерс.


Правителството въведе проверките по 250-километровата чешко-словашка граница, която е вътрешна шенгенска граница, през септември. Прага използва временната възможност за връщане на граничния контрол, като мярка за контролиране на рекордния брой нелегални мигранти, които я пресичаха на път към Германия и Западна Европа.


Възстановяването на проверките предизвика от подобни действия в централна Европа, като Австрия започна да контролира преминаващите по границите си с Чехия и с Германия. Засега Виена съобщи, че контролът по австрийско-германската граница ще продължи до май, но не е коментирала отпадането на проверките между Чехия и Словакия.
По данни на чешките власти основният поток от мигранти, преминаващи през страната е от сирийци, идващи по Балканския маршрут.


Европа преживява невиждан от 2016 г. миграционен натиск, като най-активно използвани са Балканският и Централно Средиземноморският маршрут. По данни на европейската гранична агенция "Фронтекс" през 2022 г. по европейските граници са засечени над 330 хил. незаконни преминавания - увеличение от 64% спрямо предходната година.


Почти половината от незаконните мигранти са влезли в ЕС през Балканския маршрут. Сирийците, афганистанците и тунизийците представляват 47% от заловените незаконни мигранти, като броят на сирийците се е удвоил до приблизително 94 хил.


Високата миграционна вълна и големия брой незаконни мигранти, влезли през България и Румъния, които не са регистрирани в тях, както се изисква от европейските правила, стана причина Австрия да наложи вето на кандидатурите на София и на Букурещ да станат част от шенгенското визово пространство през декември.


След това Виена предложи ЕС да построи ограда по българо-турската граница като условие за приема на България и Румъния в Шенген, но засега Европейската комисия категорично отказва да финансира изграждането на подобно съоръжение, като казва, че то ще бъде пречка хората, които търсят убежище в ЕС да подават молби за това, което е тяхно право, гарантирано от международното законодателство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK