Съд в Италия: Деца не са длъжни да виждат баба си и дядо си, ако не искат

Съд в Италия: Деца не са длъжни да виждат баба си и дядо си, ако не искат

© European parliament (Multimedia centre)Върховният касационен съд в Италия постанови, че деца не са задължени да виждат своите баба и дядо, ако не искат, предаде "Гардиън".


Решението е във връзка с жалба на родителите на две деца срещу решението на по-долна инстанция, която е принудила младежите да прекарват време с баба си и дядо си по бащина линия.


Продължаващият с години случай беше иницииран от баба, дядо и чичо по бащина линия, които заведоха дело в съда за непълнолетни в Милано, оплаквайки се, че не могат да се срещнат с децата "поради пречките, създадени от родителите", с които са били в семеен конфликт.
Бабата и дядото спечелиха както в съда за непълнолетни, така и в апелативния съд в Милано, който през 2019 г. нареди срещи между тях и децата в присъствието на социален работник, като същевременно предупреди родителите за потенциалните психологически вреди за децата от лишаването им от срещи с техните роднини.


Родителите твърдяха, че срещите не са били оценявани от децата заради продължаващото семейно напрежение и затова обжалваха пред Върховния съд решението да бъде отменено.


В решението си съдът заяви, че макар да няма "никакво съмнение", че двете деца ще "имат полза от връзката", те са изразили несъгласие и не могат да бъдат принудени да виждат своите предшественици, особено в среда на конфликт.


Затвор или глоба: Италия прие строги наказания за незаконни рейв партита
Затвор или глоба: Италия прие строги наказания за незаконни рейв партита

Поради това съдът постанови, че интересите на децата трябва да имат предимство пред тези на бабите и дядовците и че не може да се налага "нежелана връзка", още повече ако децата са способни да вземат решение дали искат да поддържат връзката и са навършили 12 години.


Съгласно семейния закон, приет в Италия през 2006 г., детето има право да поддържа значима връзка със своите баба и дядо. Бабите и дядовците освен това имат правото да поискат от съд да установи дали решение на родител да им откаже достъп до техните внуци е във вреда на благосъстоянието на детето и следователно е незаконно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK