Австрия експулсира четирима руски дипломати

Австрия експулсира четирима руски дипломати

© European parliament (Multimedia centre)Австрия експулсира четирима руски дипломати за поведение, несъвместимо с международните споразумения, причина, която често се посочва в случаи на шпионаж, предаде "Ройтерс", позовавайки се на съобщение от австрийското външно министерство, което не дава повече подробности.


Агенцията отбелязва, че този ход увеличава до девет броя на руските дипломати, които Австрия експулсира от 2020 г. насам, въпреки че не е ясна връзката между трите отделни решения. Като цяло Австрия подхожда с по-голяма неохота от много други западноевропейски страни към експулсирането на руски представители.


Двама от четиримата дипломати, обявени за персона нон грата и на които е наредено да напуснат страната най-късно до 8 февруари, са от руското посолство в Австрия, а другите двама работят в руската мисия към ООН във Виена, съобщиха от министерството.
"Двама дипломати в руското посолство са действали по начин, несъвместим с дипломатическия им статут. Поради това те са обявени за нежелани лица (персона нон грата) в съответствие с член 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения", казаха от министерството.


Литва се обяви против наличието на руски посланици в страните от ЕС
Литва се обяви против наличието на руски посланици в страните от ЕС

Двамата, работещи в руската мисия към ООН, са действали по начин, който не е в съответствие със споразумението за страната домакин между ООН и Австрия, се добавя в съобщението.


Министерството не уточни какво са направили дипломатите, а говорител отказа коментар.


Длъжностни лица, пожелали анонимност, казаха, че случаят е свързан с шпиониране. Един заяви, че засегнатите дипломати са по-високопоставени от четирима експулсирани през април миналата година, когато други европейски страни също експулсираха руснаци. Нито един от експулсираните сега не е посланик, добави служителят.


Австрия изгони друг руски дипломат през август 2020 г. в случай, който в австрийските медии беше представен като икономически шпионаж.


Виена е основен дипломатически център, в който се намират седалищата както на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), така и на организации на ООН като Международната агенция за атомна енергия.


По-големите държави като Русия и Съединените щати често имат отделни посланици в Австрия, ОССЕ и организациите на ООН, всяка от които ръководи посолство или постоянна мисия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK