Европарламентът свали имунитетите на двама депутати, свързани с "Катаргейт"

Андреа Коцолино

© European parliament (Multimedia centre)

Андреа КоцолиноЕвропейският парламент гласува с голямо мнозинство в четвъртък за сваляне на имунитетите на двама депутати след искане от страна на белгийски следователи да ги разпитат за корупционния скандал, разтърсил институцията, предаде "Ройтерс".


С вдигане на ръка евродепутатите подкрепиха предложенията за сваляне на имунитетите на италианеца Андреа Коцолино и на белгиеца Марк Тарабела, и двамата от левоцентристката група на социалистите и демократите. Самият Тарабела също даде съгласието си в залата.


Марк Тарабела

© European parliament (Multimedia centre)

Марк Тарабела
Тарабела и Коцолино чрез своите адвокати отрекоха да са извършили нарушение и казаха, че са готови да отговорят на въпросите на белгийските власти.


Гръцкият член на Европейския парламент Ева Кайли, бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери и още двама души са в белгийски арест по обвинения в корупция и пране на пари във връзка с предполагаеми плащания от Катар и Мароко.


Скандалът "Катаргейт" хвърля светлина върху "недосегаемите" евродепутати
Скандалът "Катаргейт" хвърля светлина върху "недосегаемите" евродепутати

Панцери се съгласи да работи с белгийските власти в замяна на намалена присъда. Катар и Кайли отрекоха да са извършили нарушение. Мароко се оплака от "съдебен тормоз" след разследването за пари срещу влияние, което беше наречено "Катаргейт".


Партньорът на Кайли, Франческо Джорджи, който също е в ареста, е признал, че е вземал подкупи, и е казал, че подозира Тарабела, че получава пари от Катар, според източник, близък до разследването. Адвокатът на Джорджи отказа коментар.


Адвокатът на Тарабела заяви, че евродепутатът е посетил Катар два пъти и е бил напълно прозрачен за тези пътувания до строителни обекти и работни лагери, с акцент върху човешките и трудовите права и свободата на изразяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK