Полският президент каза, че е готов да построи нова Желязна завеса "чак до облаците"

Анджей Дуда

© Reuters

Анджей ДудаПолският президент заяви, че е готов да построи нова Желязна завеса "чак до облаците", за да държи надалеч агресивните държави, предаде за БТА Полската агенция по печата (ПАП).


Анджей Дуда каза това в Рига, където проведе преговори по въпросите за сигурността с латвийския си колега Егилс Левитс.


Полският държавен глава допълни, че неговата страна и Латвия се противопоставят на руската инвазия в Украйна и че са готови да направят всичко възможно да държат конфликта далеч от страните си.
"Днес истинската цел на руските лидери и преди всичко на руския президент Владимир Путин е възстановяването на царската империя. Ние сме против тази война", каза Дуда.

"Готов съм за връщането на Желязната завеса, ако трябва да се справя с една агресивна държава отвъд източната граница, която иска да убива свои съседи, да завладее техни земи и да им отнеме свободата", допълни той.
"Готов съм да построя Желязна завеса чак до облаците, за да ги държим далеч от нас", каза още Дуда.


Той допълни, че руската инвазия в Украйна е "довела до сериозни промени в начина, по който много хора виждат света, най-вече що се отнася до сигурността и бъдещето".


Балтийските страни, чийто опит с руската хегемония е сходен с този на Полша, предупредиха света, че падането на комунизма в Русия не означава, че "Русия с нейния великоруски манталитет е изчезнала от лицето на земята", посочи полският президент.


До 40 държави може да бойкотират Париж 2024, обяви полски министър
До 40 държави може да бойкотират Париж 2024, обяви полски министър

"Всъщност ние ставаме свидетели на нейното съживяване, на експлозия на руския имперски комплекс, изразен в агресия към нашата част от Европа", продължи Дуда.


По думите му поведението на Русия през последната година е показало на света, че "приказките за края на историята и вечния мир... в Европа са пълна илюзия".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK