Полша започва поставянето на електронна бариера по границата си с Русия

Полша постави телена ограда по границата си с Беларус след мигрантската криза през 2021 г. когато хиляди мигранти бяха доставени със самолети от Минск, за да влязат в ЕС през Полша

© Reuters

Полша постави телена ограда по границата си с Беларус след мигрантската криза през 2021 г. когато хиляди мигранти бяха доставени със самолети от Минск, за да влязат в ЕС през ПолшаПолша започва изграждането на електронна бариера по границата си с Русия през март, за да предотврати създаването на канал за незаконна миграция през руския анклав Калининград.


Оградата, която ще покрие цялата дължина от 199 км по границата с руската Калининградска област, ще струва 373 млн. злоти (около 155 млн. лева).


Полският вестник "Деник полски" (Dziennik Polski), цитиран от руската агенция "Интерфакс", съобщи в неделя, че тя ще представлява система от сензори и камери, благодарение на които ще е възможно да се контролира границата, независимо от метеорологичните условия, без да е необходимо присъствието на граничари.


Нов спор в ЕС: Да се плаща ли общо за огради по границите
Нов спор в ЕС: Да се плаща ли общо за огради по границите
Говорителят на полската гранична служба Анна Михалска казва пред вестника, че граничните служители ще наблюдават постъпващата информация от контролен център и ще реагират само на сигнали за реални опити за пресичане на границата от хора, а не от животни.


"Досега използвахме преносими системи за периметрия и те работеха перфектно на всички участъци от границата. Ето защо ние препоръчваме инсталирането на този тип оборудване от много години на тези участъци от полската граница, които са външна граница на Европейския съюз", добави Михалска.


През ноември полските военни по искане на граничните служители, инсталираха временна бариера от бодлива тел по общата 199-километрова граница с Русия.


Договорът за изграждането на съоръжението с полската компания TELBUD SA беше подписан през декември. Електронната бариера ще бъде активирана по цялото протежение на границата, с изключение на Вислинската пясъчна коса, където подобни съоръжения има от няколко години.


"Строителството е организирано в резултат на влизането в сила на закона за изграждане на съоръжения за охрана на държавната граница. Той определя правилата за изграждане на охраната на полската граница, която е и външна граница на ЕС. Законът създаде правна основа за бързото и ефективно изпълнение на инвестициите", подчерта полската гранична охрана, цитирана от "Интерфакс".


Варшава прие закона, след като през 2021 г. няколко хиляди мигранти се опитаха да пресекат границата й с Беларус, за да стигнат до Западна Европа.


В Европа срещу 14 хил. долара: Как мигрантите се оказаха в Беларус
В Европа срещу 14 хил. долара: Как мигрантите се оказаха в Беларус

Тогава ЕС каза, че щурмът на мигрантите, докарвани със самолети от Ирак и други държави от Близкия изток, е хибридна атака срещу Европа, която цели да разклати нейната стабилност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK