На референдум швейцарците ще могат да защитят запазването на парите в брой

На референдум швейцарците ще могат да защитят запазването на парите в брой

© ReutersШвейцарските граждани ще получат шанс да гарантират, че парите в брой ще останат част от икономиката на страната, съобщи групата "Движение за свободна Швейцария" (FBS), след като събра достатъчно подписи, за да боде подложен въпросът на национален референдум, предаде БТА.


Според групата парите в брой намаляват в много икономики по света за сметка на електронните разплащания във все по-дигитализираните общества, което улеснява властите в следенето на действията на гражданите.


Групата иска в швейцарския паричен закон да бъде добавена специална клауза, която да определя начина, по който централната банка и правителството управляват парите, и да гарантира, че в обращение винаги ще има "достатъчно количество" банкноти и монети. Засега все пак няма знаци, че Швейцария върви към безкешово общество, посочва "Ройтерс".
От FBS посочват, че са събрали 111 хил. подписа в подкрепа на провеждането на национален референдум по въпроса при необходими 100 хил. Според швейцарската пряка демокрация, ако предложението бъде ободрено от гласоподавателите, то става закон, но парламентът и правителството все пак трябва да решат как той ще бъде прилаган.


Едва 25% от българите са платили последната си покупка безкешово
Едва 25% от българите са платили последната си покупка безкешово

"Ясно е, че отказът от парите в брой не само засяга проблемите на прозрачността, сигурността и простотата, но и създава огромна опасност от тоталитарно наблюдение", заяви на сайта на групата нейният президент Рихард Колер.


По думите му Швейцария трябва да бъде в първите редици на защитниците на парите в брой в Европа, тъй като да се стигне до подобно разбирателство в рамките на ЕС би било "почти невъзможно".


Ускорена по време на пандемията, тенденцията към преминаване към дигитални разплащания е видима поне от 2017 г. Проучване на агенция "Ипсос" (Ipsos) тогава показа, че над една трета от европейците и американците с радост ще се откажат от кеша, а около 20 на сто дори вече са го сторили.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK