Еврокомисията: Поставянето на допълнителни условия за Шенген на България е нечестно

Марош Шефчович и Джесика Росвал

© EUCouncil

Марош Шефчович и Джесика РосвалПоставянето на допълнителни условия пред влизането на България в Шенген е нечестно спрямо усилията, които полагат двете държави. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в понеделник, запитан дали комисията пише доклада, който Нидерландия иска, за да свали ветото си върху влизането на България в Шенген.


Шефчович каза, че "за Европейската комисия Румъния и България изпълняват всички условия за Шенген и фактът, че те не бяха приети, е за съжаление", добавяйки, че двете правят всичко възможно, за да се подготвят за членството.


Вицепрезидентът каза още, че трябва да се уважават процедурите при започването на преговорите за Шенген за България и Румъния, които тогава не са предвиждали доклади за съблюдаването на върховенството на правото, и че поставянето на допълнителни условия би било нечестно спрямо тях.
Той не отговори конкретно дали комисията подготвя доклад Механизма за сътрудничество и проверка, но каза, че за въпросите, свързани с върховенството на правото, има други инструменти за оценка.


Нидерландия настоява Европейската комисия да издаде още един доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за съдебните реформи, борбата с корупцията и с организираната престъпност в България, преди да обсъди отново дали да свали ветото си върху влизането й в Шенген.


Еврокомисията спря да публикува такива доклади през 2019 г., преценявайки, че България е постигнала достатъчен напредък в изпълнението на препоръчаните й реформи, но не е прекратила мониторинга върху нея.


Без решение за оградата по границата с Турция


След заседанието на Съвета по общи въпроси в Брюксел в понеделник стана ясно и че въпросът за оградата на българско-турската граница няма да е централен в дискусията за незаконната миграция в ЕС по време на срещата на върха на лидерите в четвъртък и петък.


Въпреки че те ще обсъждат увеличаването на миграционния натиск, въпросът с оградата няма да е централен в разговора, който ще се концентрира върху подобряване на охраната по морските и сухопътни граници на ЕС, каза министърът по европейските въпроси на Швеция Джесика Росвал, която председателства министерското заседание в понеделник.


Росвал каза, че няколко държави са повдигнали въпроса за оградата на срещата, която трябваше да подготви събирането на европейските лидери, но той няма да е централен в тяхната дискусия.


Австрия предлага ЕС да издигне преградно съоръжение на българско-турската граница, като го финансира с 2 млрд. евро от европейските фондове, като условие да премахне своите резерви към влизането на България и Румъния в ЕС. Според Виена около 80% от незаконните мигранти в Австрия влизат в ЕС през двете държави, които не изпълняват задълженията си да ги регистрират като кандидати за убежище и ги пропускат към Централна и Западна Европа.


През декември България и Румъния не успяха да получат единодушие за кандидатурите си за присъединяване към шенгенското безвизово пространство. София беше блокирана от Амстердам и Виена, а Букурещ - от Виена. Тогава европейските държави одобриха влизането на Хърватия, която стана част от Шенген на 1 януари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK