ЕС подготвя забрана за "вечните химикали"

Вятърните турбини са едно от многото приложения на "вечните химикали" заради устойчивостта си на промените в климатичните условия

© Reuters

Вятърните турбини са едно от многото приложения на "вечните химикали" заради устойчивостта си на промените в климатичните условияЕвропейският съюз обмисля да забрани използването на широкоразпространени в ежедневието вещества, известни като PFAS, или "вечни химикали", съобщи "Ройтерс".


Състоящата се от повече от 4700 химикала група на перфлуорираните и полифлуорираните алкилни вещества (PFAS) включва широко използвани изкуствени химикали, които се натрупват с времето в човешкия организъм и в околната среда


Веществата се използват в десетки хиляди продукти, включително самолети, автомобили, текстил, медицинска екипировка и вятърни турбини, поради тяхната дълготрайна устойчивост на екстремни температури. В същото време те могат да причинят здравни проблеми като увреждания на черния дроб, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, репродуктивни проблеми и рак.
Пет европейски държави - Германия, Нидерландия, Дания, Швеция и Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство, инициират предложение за забраната на "вечните химикали".


В изявление, публикувано във вторник, те заявяват, че "забраната би намалила количествата PFAS в околната среда в дългосрочен план. Освен това би направила продуктите и процесите по-безопасни за хората".


Бизнесът ще получи между 18 месеца и 12 години, за да въведе алтернативни вещества, в зависимост от приложението и наличието на алтернативи, съгласно проектопредложението.


"В много случаи в момента не съществуват такива алтернативи, а в някои вероятно никога няма да има", се казва още в изявлението, в което бизнесът се насърчава да започне отсега да търси заместители.


Съгласно проекта определен брой фармацевтични продукти, продукти за здравето на животните, химикали за растителна защита и дезинфектанти ще бъдат освободени или ще се възползват от така наречените дерогации, тъй като вече попадат в съществуващите регулаторни режими, пише "Ройтерс".


"Вечните химикали" са навсякъде


PFAS се използва в лекарството на "Байер" за рак на черния дроб и бъбреците Nexvar например и намирането на заместител ще отнеме до 15 години според група големи химически компании, която се противопоставя на забраната.


Други приложения включват охлаждащи агенти за големи търговски хладилници. В аерокосмическата и отбранителната промишленост, както и в автомобилната промишленост те се използват, за да направят частите устойчиви на огън, атмосферни влияния и агресивни химикали.


В рамките на Европейската агенция по химикали (ECHA) два научни комитета за оценка на риска (RAC) и за социално-икономически анализ (SEAC) сега ще преразгледат дали предложението за забрана на PFAS отговаря на европейското законодателството за химикалите, известно като REACH, последвано от научна оценка и консултации с индустрията.


Според агенцията двата комитета може да се нуждаят от повече от обичайните 12 месеца, за да приключат своята оценка. След това Европейската комисия и страните - членки на ЕС, ще вземат решение относно потенциалните ограничения.


Очаква се законодателството да влезе в сила през 2026 или 2027 г.


Как е по света


В други региони също се провеждат инициативи за ограничаване на PFAS, пише "Ройтерс". Американският индустриален конгломерат 3M Co през декември си постави краен срок до 2025 г. да спре да ги произвежда.


През ноември 3M и DuPont de Nemours Inc бяха сред няколко компании, съдени от главния прокурор на Калифорния за възстановяване на разходите за почистване.


Яденето на сладководна риба, уловена в САЩ, е сравнимо с пиенето на замърсена вода
Яденето на сладководна риба, уловена в САЩ, е сравнимо с пиенето на замърсена вода

Акционерите също призоваха за спиране на производството на химикалите. Инвеститорите, управляващи активи за 8 трилиона долара по-рано тази година, писаха до 54 компании, призовавайки ги постепенно да спрат използването им.


През август правителството на Съединените щати заяви, че ще предложи определянето на определени химикали като опасни вещества в рамките на програмата Superfund на САЩ.


DuPont заяви, че ограничава използването на PFAS до "основни промишлени приложения" и че вече работи с клиенти за търсене на алтернативи.


Между 140 хил. и 310 хил. тона PFAS са били продадени на европейските пазари през 2020 г., а общите годишни разходи за здравето от излагане на PFAS в Европа се оценяват на 52 - 84 милиарда евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK