Изпълнено за Шенген: мигрантите по Балканския маршрут са намалели наполовина

Илва Йохансон

© European parliament (audiovisual service)

Илва ЙохансонМигрантите, преминаващи нелегално по Балканския маршрут към Централна и Западна Европа, са намалели наполовина през януари в сравнение с нивата през декември. Това съобщи комисарят за вътрешните работи Илва Йохансон пред комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.


Високият брой нелегални пресичания се посочва от Австрия като причина за ветото, наложено от нея върху кандидатурите на България и Румъния за Шенген.


Йохансон посочи, че тенденцията към спад се е забелязвала още за декември, когато незаконните мигранти, минаващи през Балканите, са намалели с 30%. Тя не уточни дали това се дължи на промените във визовия режим, които Сърбия въведе към граждани на Тунис от 20 ноември по настояване на ЕС.
Европейската гранична агенция "Фронтекс" съобщи, че през декември 8944 незаконни влизания са засечени по Балканския маршрут.


Членството в Шенген


Еврокомисарят посочи, че намаляването на миграционния натиск се дължи на "спешни мерки", предприети от страните членки и от Европейската комисия.

"Като действаме заедно,е възможно да има ефект върху незаконните пристигания, но тава няма нищо общо с правото на България и Румъния да са част от Шенген", заяви Йохансон.


Тя отговори на румънски евродепутат, който я попита дали австрийските основания за налагане на вето, са основателни.


Йохансон каза пред депутатите, че България и Румъния са изпълнили всички условия за членството и в момента няма висящи въпроси, които двете трябва да отстранят, за да бъдат приети в Шенген.


По повод искането на Нидерландия за допълнителен доклад за съблюдаването на върховенството на правото в България еврокомисарят заяви, че "не може да се слагат допълнителни критерии, защото не е честно, ако си изпълнил условията".


Запитана дали това означава, че ново гласуване по кандидатурите може да се очаква през март, Йохансон каза, че това ще зависи от шведското председателство на Съвета на ЕС, което трябва да прецени кога въпросът може да се върне в дневния ред на вътрешните министри от ЕС, които трябва да вземат единодушно решение.


Шведското председателство вече заяви, че продължава разговорите между София, Букурещ и държавите, които са против приемането им, но няма да внася въпроса за гласуване, докато по него има възражения.


По данни на европейската гранична агенция "Фронтекс" през 2022 г. Балканският маршрут е бил най-използван от трафикантите, като през него са регистрирани 145 600 незаконни влизания в ЕС, ръст от 136% спрямо 2021 г. Най-често незаконните мигранти, заловени по маршрута, се декларират като граждани на Сирия, Афганистан, Турция и Тунис.


Стената по границата


Еврокомисарят коментира и инициативата на Австрия за изграждане с европейски средства на стена по българо-турската граница, която да спира мигрантите. Тя каза, че ЕС няма регулация дали да се поставят стени и огради по външните граници на Съюза, но че европейските държави са длъжни да осигурят достъп до граничните контролно-пропусквателни пунктове на хора, желаещи да подадат молби за убежище.


"Работа на държавите членки е да решат как да защитават външните граници. Това си е тяхно решение", каза Илва Йохансон, добавяйки, че Европейската комисия има "дългогодишна позиция да не финансира телени огради с европейски средства".


Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея
Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея

Очаква се въпросът за оградата по българо-турската граница да бъде обсъден на извънредната среща на върха на ЕС в четвъртък и в петък в Брюксел. Шведското председателство обаче заяви, че темата няма да е централна за дебата за незаконната миграция, който ще водят лидерите, намеквайки, че не се очаква да бъде взето решение за финансирането й.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK