Британският премиер направи промени в правителството

Риши Сунак

© Reuters

Риши СунакБританският премиер Риши Сунак обяви днес структурни промени в правителството си, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Две министерства се разделят с цел по-ефективна борба с инфлацията и стимулиране на икономическия растеж.


Разделени ще бъдат министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия и министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта. На мястото на двете разделени министерства ще бъдат създадени четири нови.
Министър на енергийната сигурност и на въглеродната неутралност ще бъде Грант Шапс, който досега беше министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.


Кеми Бейдънок, която от края на октомври миналата година заема поста министър на международната търговия, сега ще оглави новото министерство на бизнеса и търговията.


Мишел Донелан, която досега беше министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта, ще застане начело на министерството на науката, иновациите и технологиите.


Министър на културата, медиите и спорта ще бъде Луси Фрейзър, която досега беше държавен министър по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление.


Освен това Сунак назначи Грег Хендс за председател на Консервативната партия, след като отстрани от този пост Надим Захауи.


Натиск преди изборите


Бившият министър на финансите и мултимилионер, който някога е работил за хедж фонд, се опитва да насочва икономиката през продължителен период на двуцифрена инфлация и стагнация, ситуация, влошена от растящите цени на енергията, отбелязва "Ройтерс".


Той освен това е подложен на натиск да се опита да докаже убеждението си, че Великобритания може да извлече ползите от напускането на Европейския съюз чрез развиване на нови търговски връзки с международни партньори.


"Правителството трябва да отразява приоритетите на британския народ и да бъде проектирано, така че да ги изпълнява, написа Сунак в "Туитър". Тези промени ще фокусират екипите върху проблемите, които ще изградят по-добро бъдеще за нашите деца и внуци."


С назначаването на Хендс за председател на партията, най-накрая беше запълнена една позиция, станала още по-важна преди следващите избори, очаквани през 2024 г., след като Надим Захауи беше уволнен преди девет дни заради данъчни дела.


Този ход беше до голяма степен приветстван от партията, която е дълбоко разделена след свалянето на двама премиери миналата година заради скандал и икономически хаос.

Откакто отиде на "Даунинг стрийт" през октомври, Сунак е подложен на натиск да затвърди авторитета си. Той засега не успява да намали преднината на опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания.
Сунак обеща през януари да се справи с най-сериозните проблеми пред Великобритания, от инфлацията до Националната здравна служба (NHS) и нелегалната миграция, за да убеди законодателите си, че може да ги води на следващите избори.


Той също така страстно подкрепя необходимостта Великобритания да се превърне в "следващата Силициева долина", като през януари обеща да увеличи публичното финансиране за научноизследователска и развойна дейност до 20 милиарда паунда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK