Полша плати 360 млн. евро глоба на ЕС, Брюксел няма да й дава пари от еврофондовете

Дидие Рейндерс

© European parliament (audiovisual service)

Дидие РейндерсЕвропейската комисия е приспаднала от еврофондовете, полагащи се на Полш, 360 млн. евро като плащане по наложената на Варшава от Съда на ЕС глоба за отклонения от върховенството на правото.


Еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс съобщи пред комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, че комисията е била принудена да направи прихващането, тъй като Полша е отказала да си плати глобата.


През октомври 2021 г. Съдът на ЕС осъди Полша да плаща по 1 млн. евро дневно глоба заради отказа й да изпълни решението на съда да разпусне незабавно дисциплинарната камара към Върховния съд, отговорна за кариерното развитие на магистратите. По-късно съдът отсъди, че уредбата на дисциплинарната камара противоречи на европейското право за независимостта на съдебната власт от изпълнителната.


За пръв път: Еврокомисията ще си приспадне глоба от ефрофондовете за Полша
За пръв път: Еврокомисията ще си приспадне глоба от ефрофондовете за ПолшаВъпреки че предприе редица мерки да реформира законодателството си, за да го направи според европейските стандарти, Полша и до днес не е разпуснала дисциплинарната камара, която продължава да се произнася по повишенията, наказанията и командироването на магистрати.


"В Полша сме изправени пред систематични отклонения от върховенството на правото", заяви Рейндерс, добавяйки, че Варшава поставя под въпрос върховенството на европейското право пред националното, което принуждава комисията да прилага различни инструменти, за да принуди властите да се съобразяват с европейското законодателство.


Варшава все още променя законодателното устройство на дисциплинарната камара. След продължителен законодателен процес поправките в момента се редактират от горната камара на полския парламент и не са влезли в сила почти година след като бяха внесени.


Недостъпност на еврофондовете


Във вторник Европейската комисия съобщи, че макар да е одобрила оперативните програми на Полша за 2021-2027 г., тя не може да изпраща фактури за извършени плащания по еврофондовете, тъй като не отговаря на условията за плащания.


Комисията одобри програми по Кохезионните фондове за Полша от 76.5 милиарда евро до 2027 г. през юни и преведе авансовите суми по програмите, но няма да осребрява фактури, докато Полша не отстрани проблеми, свързани с прилагането на Хартата на основните права.


Варшава е най-големият получател на европейски средства по политиките за сближаване в ЕС.


Говорителят на еврокомисията съобщи, че властите могат да обявяват проекти и обществени поръчки, да сключват договори за изпълнение, но трябва да заплащат всички разходи от националния бюджет.


Полша не получава пари и по Плана за възстановяване и устойчивост. Въпреки че планът за 36 млрд. евро беше одобрен, преди тя да изпълни условията за върховенството на правото, председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен гарантира, че Варшава няма да види и едно евро, докато съдебните реформи не бъдат извършени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK