ЕС създава платформа срещу дезинформацията от Русия и Китай

Жозеп Борел

© Reuters

Жозеп БорелЕвропейският съюз ще създаде нова платформа за противодействие на кампаниите за дезинформация от Русия и Китай, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел във вторник, цитиран от EURACTIV.


Така нареченият Център за споделяне и анализ на информация в рамките на дипломатическата служба на ЕС ще се стреми да проследява манипулирането на информация от чуждестранни участници и да координира действията си с 27-те държави членки и гражданското общество.


"Авторитарните режими се опитват да създават дезинформация и да я манипулират. Създадохме инструменти за откриване и разкриване на тази манипулация, но това не е достатъчно и трябва да отидем по-далеч", каза Борел на събитие, свързано с темата в Брюксел.


Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия
Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия
Той предупреди за "нова вълна" от дезинформация на изфабрикувани изображения, видеоклипове и уебсайтове, представящи се за медии, разпространяващи се "със скоростта на светлината в социалните мрежи и приложенията за съобщения".


"Трябва да разберем как са организирани тези кампании за дезинформация, за да идентифицираме участниците в манипулациите на общественото мнение", добави Борел.

Идеята е да има децентрализирана платформа за обмен на информация в реално време с държави, агенции за киберсигурност и неправителствени организации, което позволява по-добро разбиране на възникващите заплахи и дезинформация. Целта е да се реагира по-бързо на тях.

Натискът идва след като почти година след нахлуването на Русия в Украйна, ЕС се бори срещу опитите на Русия да манипулира и изкривява информацията за войната.


Отвъд платформата, Борел също обяви, че планира да подсили делегациите на ЕС в чужбина с експерти по дезинформация, "за да може гласът ни да се чуе по-добре", в "една дългосрочна битка", която "няма да бъде спечелена за една нощ".


"Това е една от битките на нашето време и тази битка трябва да бъде спечелена", каза той.


"Модел на поведение"


Съществуващото звено за дезинформация на ЕС, подразделението Stratcom на дипломатическата служба на ЕС, в първия си доклад отбеляза, че по-голямата част от манипулирането на чужда информация през 2022 г. е било съсредоточено предимно върху твърдения, подкрепящи руското нахлуване в Украйна.


Докладът е събрал информация от 100 случая за тактики, техники и процедури, които Русия и Китай използват за манипулиране на информация.


Според извадка, използваните техники са предимно базирани на изображения и видео, многоезични са и се разпространяват чрез гъста мрежа от потребители.


Вредното съдържание често е разпространявано чрез кръстосано публикуване в платформи, общности и групи, се казва в доклада.


Освен това докладът установи, че руските и китайските дипломатически канали също са замесени, особено чрез платформи като "Туитър", като дезинформацията и други информационни манипулации рядко се появяват само на един език.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK