Никога не е било по-лесно да започнеш работа в Германия

Никога не е било по-лесно да започнеш работа в Германия

© ReutersГ-н Райнхард търси под дърво и камък работна ръка. И не е само той: 53% от германските фирми изпитват такива затруднения. Работна ръка не достига практически навсякъде. Затова търсещите работа са с особено добри шансове, пише Михаел Хубен (АРД) в анализ, публикуван от "Дойче веле".


Да напуснеш сигурна работа без страх от безработица? Ако доскоро това беше немислимо, днес в Германия, изглежда, е точно обратното.


Само един пример: почти 20 хил. служители напускат годишно германските железници и се насочват към най-различни други браншове, където при по-добре нормирано работно време често се печели повече, информира АРД. Поради това работодателите търсят възможности за допълнително стимулиране извън заплатата: осигуряват грижи за децата, въвеждат гъвкаво работно време и хоум офис или пък предоставят изгодни жилища. Но дефицитът на кадри, изглежда, се задълбочава.


Златни времена за търсещите работа?
Задачата на Маркус Райнхард е именно да издирва нужните кадри. Той е хедхънтър - специалист по подбор на персонал. Ако преди е търсил високоплатени специалисти за водещи позиции, сега е натоварен с намирането на най-обикновен помощен персонал. В момента например търси професионални шофьори на камиони за семейна фирма, която се занимава с полуавтоматизираното почистване на контейнери за смет.


Избраниците биха имали нормирано работно време, по-висока заплата от обичайната в тяхната професия, както и гарантирани доходи дори през зимата, когато при минусови температури камионите и техните шофьори не могат да работят. Въпреки това кандидати няма - почти не се намира кой да подкара скъпите камиони, поради което получените поръчки не могат да бъдат изпълнени.


Застрашена ли е марката "Произведено в Германия"
Застрашена ли е марката "Произведено в Германия"

"Това е само началото", казва пред АРД експертът Енцо Вебер. Прогнозите на Института за изследване на трудовия пазар, цитирани от "Ханделсблат", сочат, че до 2035 година в Германия ще има около 7 милиона работници и служители по-малко. И в момента 53% от германските фирми имат затруднения със запълването на свободните работни места. Само 11 на сто заявяват, че нямат кадрови проблеми, сочат резултатите от допитване.


От Института за германска икономика пък са изчислили в кои професии до 2026 година хем работещите ще са повече, хем ще продължи да има недостиг на кадри.


Броят на възпитателите например ще се увеличи със 152 хил., но въпреки това няма да достигат 23 хил. души. Увеличение е прогнозирано и при софтуерните експерти - с 84 хил., но и там няма да достигат 7 хил. По сходен начин ще се развива ситуацията в сферата на грижите за болни и възрастни хора - работещите ще са повече, но въпреки това недостатъчно.


"300 страници трудов договор"


Намеренията на правителството са да попълни дефицита на работна ръка с кадри от чужбина, които да бъдат привлечени с възможности за по-добра интеграция и по-бързо получаване на гражданство. Но при професиите, изискващи високи езикови познания, това би могло да сработи само в дългосрочен план.


Има и още нещо - тези хора трябва да се чувстват добре дошли в Германия, трябва бързо да могат да си намерят адекватно жилище.


Специалистът по кадровите въпроси Маркус Райнхард разказва в тази връзка за един избягал от Иран компютърен специалист, на когото новият му работодател в Германия връчил трудов договор от 300 страници - почти невъзможно за прочит количество. С посредничеството на Райнхард човекът сега работи в предприятие, предоставило му договор от само три страници.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK