България е трета в ЕС по ръст на цената на пицата

България е трета в ЕС по ръст на цената на пицата

© ReutersПо случай Международния ден на пицата, отбелязван на 9 февруари, европейската статистическа служба "Евростат" представи синтезирани данни за поскъпването на любимата за милиони европейци храна, предаде БТА.


Данните сочат, че през декември 2022 г. цената на купената от хранителни магазини в Европейския съюз пица или киш (френски тарт) е била средно с 16 процента по-висока спрямо декември 2021 г. За сравнение - през последния месец на 2021 г. годишното поскъпване на пицата възлизаше на едва 2 процента.

С увеличение от 37 процента България е трета сред страните - членки от Евросъюза, по ръст на цената на дребно на пицата през декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. За цялата 2022 г. пицата, продавана в българските магазини, е поскъпнала средно с 25.4 на сто при средно ниво на ръст на цената в ЕС от 8.9 на сто.
Сред членките на ЕС най-високо увеличение на цената на пицата на годишна основа през декември 2022 г. е регистрирала Унгария (+46 процента), следвана от Литва (+39 процента) и България (+37 процента).


Храните на едро поевтиняват минимално през седмицата
Храните на едро поевтиняват минимално през седмицатаПротивно на тях най-слабо поскъпване на пицата е регистрирано в Люксембург (+7 на сто), Италия (+10 на сто) и Франция (+13 на сто).


България е трета в ЕС по ръст на цената на пицата

© Евростат


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK